Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz'dan normalleşme için kritik uyarı

Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz'dan normalleşme için kritik uyarı
Sağlık Bakanlığı Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, yeni tip korona virüs salgınında Delta varyantının giderek arttığını belirterek normalleşme süreci için vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Giderek yaygınlaşıyor

AA''da yer alan habere göre, Covid-19 ile mücadele sürecinde kademeli normalleşme kapsamında yeni döneme geçildi. Vaka artışları konusunda Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz''dan kritik açıklamalar geldi.

Doç. Dr. Kayıpmaz, sokağa çıkma saatleri, toplu taşıma, şehirler arası seyahat, kafe ve restoranların açılış kapanış saatleri gibi alanlardaki birçok kısıtlama sona erdiğine dikkat çekerek, vatandaşları rehavete kapılmamaya ve bireysel tedbirlere uymaya devam etmeye davet etti.

"BİREYSEL TEDBİRLERE DEVAM"

Korona virüsün ilk kez Hindistan''da saptanan delta varyantının dünya genelinde giderek yaygınlaştığına dikkati çeken Kayıpmaz, "Bulaştırıcılığı yüksek, akciğer hücrelerinin almaçlarına daha güçlü şekilde tutunan delta varyantının giderek yaygınlaştığı göz önünde bulundurulduğunda bireysel güvenlik çemberimizden taviz vermememiz gerekiyor. Bu yüzden özellikle kapalı, kalabalık, havalandırması kötü ortamlarda maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyulmasının unutulmaması gerekiyor. Vakaların artmaması için normalleşme sürecinde bireysel tedbirlere uyum şart." dedi.

Kayıpmaz, Covid-19''la mücadele kurallarına uyumun yanında aşılamanın da önemine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Delta varyantına karşı en önemli gücümüz bireysel tedbirlerle birlikte aşıdır. İki doz Sinovac aşısı uygulanan bireylerin, ikinci dozdan en erken 3 ay sonra tek doz BioNTech veya Sinovac aşısı olmasıyla, diğer bireylere de çift doz BioNTech uygulanmasıyla delta varyantına karşı da etkili olabilecek yüksek nötralizan antikor düzeyi sağlanabilecek. Bu nedenle aşıların, özellikle insan hareketliliğinin artacağı, insanların memleketlerine ve tatil yörelerine gideceği Kurban Bayramı öncesinde yaygın biçimde yapılması önem taşımaktadır. Toplumsal bağışıklık hedefine ulaşma ve sağlık çalışanlarının hastalıkla mücadele çabalarına katkıyı bizler de sıramız geldiğinde aşımızı olarak verebiliriz.