Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz: Kendiliğinden yok oluyor

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz: Kendiliğinden yok oluyor
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz, BioNTech aşısında kullanılan mRNA teknolojisine ilişkin ortaya atılan iddialara cevap verdi.

Aşıda herkesin korktuğu soruya cevap verdi

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, BioNTech aşısında kullanılan mRNA teknolojisinin DNA’yı değiştirdiği ya da kısırlık yaptığı iddialarına cevap verdi.

DNA’yı değiştirdiği iddialarının gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Kayıpmaz, mRNA’nın gerekli proteini sentezledikten sonra yok olduğunu belirtti.

Kısırlık iddialarına da değinen Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz, “Bu aşıların, şu ana kadar yapılmış çalışmalarda gösterilmiş, erkek ya da kadın üreme sağlığı üzerine herhangi olumsuz etkisi bulunmuyor” şeklinde konuştu.

Kayıpmaz, şu ana kadar gerçekleştirilen çalışmalarda, yapılan aşıların, halsizlik, baş ağrısı, uygulama bölgesinde ağrı gibi basit, tolere edilebilir yan etkileri olduğunu belirterek, "Bu yan etkilerden kaçıp, aşının etkinliğini hiçbir zaman unutmamamız gerekir." dedi.

Kayıpmaz, bazı varyantlar nedeniyle dünyanın çeşitli bölgelerinde Covid-19''un etkilerinin hala sürdüğünü belirterek, aşının hastalıktan kurtulmayı veya hastalığa yakalanılsa dahi çok hafif atlatmayı sağladığını ifade etti.

AŞI DNA’YI DEĞİŞTİRİYOR MU, KISIRLIK YAPIYOR MU?

Doç. Dr. Kayıpmaz, "mRNA aşılarının DNA''yı değiştireceği" iddialarına da açıklık getirerek, şu bilgileri paylaştı:

"mRNA türündeki aşılar hücremizin sitoplazmasında kalıyor, genetik yapımızın olduğu DNA''ya girmiyor. Çünkü DNA, hücrenin çekirdeğinde yer alıyor ve bu aşılar oraya girmiyor. Aşı hücrenin sitoplazmasında gerekli proteini sentezlettirdikten sonra zaten kendiliğinden yok oluyor. Ondan dolayı, bu aşıların beklenmedik, uzun dönemli, insan sağlığını tehdit edici etkilerinin olmasını beklemiyoruz. Bu aşıları, insanlarımızın güvenle olması çağrısında bir kez daha bulunalım."

Kayıpmaz, aşıların kısırlık yapabileceği yönündeki iddialara ilişkin de "Bu aşıların, şu ana kadar yapılmış çalışmalarda gösterilmiş, erkek ya da kadın üreme sağlığı üzerine herhangi olumsuz etkisi bulunmuyor. Ondan dolayı böyle bir endişeye kapılmamakta fayda var." diye konuştu.

Aşının birtakım endişelerle yapılmamasının daha sıkıntılı sonuçlar doğurabileceğine değinen Kayıpmaz, şunları kaydetti:

"Her türlü ilacın olduğu gibi aşıların da çok nadir yan etkileri bulunabilir ama şu ana kadar yapılan çalışmalarda, şu an uyguladığımız aşıların en sık karşılaşılan yan etkileri uygulama bölgesinde ağrı, halsizlik, baş ağrısı gibi basit, tolere edilebilir yan etkiler. Bundan dolayı bu yan etkilerden kaçıp, aşının etkinliğini hiçbir zaman unutmamamız gerekir. Aşının şu anda bize sağlayacağı katkı, acil servise, yataklı servis ya da yoğun bakıma ihtiyacımızı çok çok düşük oranlara indirmesi. Aşı, bu hastalık dolayısıyla sağlık kuruluşuna duyduğumuz ihtiyacı en aza indirecek ve bu hastalıkla karşılaşsak dahi daha hafif atlatmamızı sağlayacak. Bu da toplum sağlığı açısından da birey sağlığı açısından da son derece önemli bir nokta."