Binlerce kişi Kaz Dağları'nda buluştu

Binlerce kişi Kaz Dağları'nda buluştu
Türkiye'nin dört bir yanından gelen binlerce kişi, Çanakkale’de Kirazlı bölgesinde devam eden altın madeni arama çalışmalarına ve Kaz Dağları'nda yapılan doğa katliamına tepki gösterdi.

Türkiye'nin oksijen depolarından Kaz Dağları'na yapılmak istenilen altın madenine karşı doğa ve yaşam için başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti'nde bugün büyük buluşma gerçekleştiriliyor. Buluşmaya katılan 7'den 70'e binlerce vatandaş, tel örgülerle korunan şantiye alanına girdi. 

Binlerce kişi, Çanakkale’de Kirazlı bölgesinde devam eden altın madeni arama çalışmalarına ve Kaz Dağları'nda yapılan doğa katliamına tepki gösterdi. Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Komitesi'nce düzenlenen buluşmaya, milletvekilleri, dernekler, sivil toplum kuruluşları, aktivistler, gazeteciler, ünlü isimler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

4-464.jpg

Kaz Dağları’nda yürütülen maden çalışmaları ve ağaç kesimini protesto etmek amacıyla Balaban-Kirazlı mevkiinde gerçekleştirilen Su ve Vicdan Nöbeti Büyük Mitingi’ne katılacak otobüslere polis ekipleri tarafından denetim uygulandı.

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Komitesi’nden yapılan açıklamada: “Tüm kentlilerimizi, kalbi burada bizlerle atan herkesi ve sesimizi dünyaya duyurmamıza aracılık eden tüm basın camiasını, dünya mirası Kaz Dağlarımızın geleceğine sahip çıkmaya mücadelemize ses olmaya davet ediyoruz” denildi.

23-027.jpg

Günlerdir alanda nöbet tutan eylemciler bu sabah büyük buluşma için uyandılar ve saat 12:30 sıralarında şantiyeye doğru yürüyüşe geçtiler. Vatandaşlar, jandarmanın engelleme çabalarına rağmen geri adım atmadılar. Eylemciler ağaçların kesildiği şantiye alanına saat 13:30 sıralarında girdiler.

yuruyus-onta.jpgeylem-ortajan.jpg

KAZ DAĞLARI ANDI DA OKUNDU

Büyük buluşmada çevrecilerin kaleme aldığı “Kaz Dağları Andı” da okundu..

İşte vatandaşların hep bir ağızdan okuduğu o ant;

Ağaçların ayakları yok kaçmaya…
Elleri yok dövüşmeye…
Dilleri yok sövmeye…
O halde…
Kaz dağlarımızı biz savunacağız biz…
Bu dağlarda durursa kalbim bir gün…
Düştüğüm yere gömün…
Yüreğim dağ çiçeklerindedir..