Bir gecede cahil kaldık diyenlere İlber Ortaylı tane tane anlattı. Atatürk Harf Devrimi'ni neden yaptı

Bir gecede cahil kaldık diyenlere İlber Ortaylı tane tane anlattı. Atatürk Harf Devrimi'ni neden yaptı
1 Kasım 1928'de Arap harfleri esaslı Osmanlı alfabesinin resmiyeti son bulup, Latin harflerini esas alan Türk alfabesi yürürlüğe konuldu. Tarihçi İlber Ortaylı'nın ODTÜ'de konuyla ilgili yaptığı açıklama yeniden gündeme geldi.

Arap harflerinin zor olması basitçe okur-yazar olmayı bile engelliyordu. Cumhuriyet kurulduğunda 12 milyonluk ülke nüfusunun ancak yüzde 10’u okur-yazardı. Bu oran kadınlarda yüzde 2’ye kadar geriliyordu. Dahası, modern dünyaya ait terimlerin Osmanlıca karşılığı üretilemediği için, birçok yabancı sözcük dilin bir parçası haline geliyordu.

Cumhuriyet''in en büyük kazanımlarından Harf İnkılabı''nın 93. yıl dönümü bugün kutlanırken, ünlü tarihçi İlber Ortaylı''nın Harf Devrimi’nin gerekliliğini anlattığı videosu yeniden akıllara geldi.

Ortaylı, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer vermişti:

"Efendim Harf Devrimi yapıyorsunuz. Evet, çünkü; okuma yazmada imla sorunu yaratıyor. Bu böyle aşk mektubu yazılırken hissedilen bir zaruret değil. Çünkü adamlar asker. Asker dediğin doğru mesaj çeker. İmla yanlışı, talebenin okul ödevi değildir, hata kabul etmez. Köyün, şehrin adını yanlış yazarsın, okunmaz. Seslilerin olmadığı bir alfabede, bilinmeyen köylerin ve isimlerin adını yanlış yazarsın. Onun için bu değiştirilir. Bununla Osmanlı mirası ölmez, Osmanlıca öğrenirsin. Yabancı talebenin 15 günde öğrendiğini sen de 15 günde öğrenirsin."

İlgili Haberler