Bir yıl önce kurumaya yüz tutmuş çay Bozkurt’u nasıl yuttu

Bir yıl önce kurumaya yüz tutmuş çay Bozkurt’u nasıl yuttu
Bozkurt’u yutan sel sularını taşıyan Ezine Çayı’nın bir yıl önceki görüntüleri dikkat çekti. Bir yıl önce kurumaya yüz tutan çayın taşması selin nedenin baraj kapaklarının açılmasından kaynaklandığı iddialarını gündeme getirdi.

Kastamonu ve Sinop’u vuran sel sularında toplamda 27 vatandaşımız hayatını kaybederken, Bozkurt’ta sel sularının HES projesinden gelen sularla yaşandığı iddia edildi.

Her ne kadar Kastamonu Valiliği’nden konuya yalanlama gelse de bölge sakinleri suyun bir anda ilçeyi yuttuğunu iddia etti.

BİR YIL ÖNCE KURUMAYA YÜZ TUTMUŞ

Öte yandan gazeteci Özgür Hasan Altuncu da Bozkurt’u yutan sel sularını taşıyan Ezine Çayı’nın bir yıl önceki halini paylaştı.

Altuncu’nun “Bozkurt’taki Ezine deresinin bir yıl önceki görüntüsü” notuyla paylaştığı fotoğrafta Ezine Çayı’nın adeta kurumaya yüz tuttuğu görülüyor. Büyük bir havzaya sahip dere yatağında neredeyse su kalmadığı görülüyor.

Bu durumdaki çayın bu nebze bir sel suyunu taşıması ise baskının yağmur sularından değil çay üzerine kurulu ve ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki HES projesinin kapaklarının açıldığı yorumlarına neden oldu.

Altuncu ise paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Bozkurt’taki Ezine deresinin bir yıl önceki görüntüsü çok şey anlatıyor. Akla sayısız soru getiriyor. Yüzyıllardır akan su nerede ? Nasıl hapsedildi? Su akar Karadenizli bakar deniyordu, şimdi nereye bakılması gerekiyor? Karadenizde bu hale getirilen kaç dere var? Dere kenarında doğup büyüdüm, yaz kış farkını bilirim. Kastamonu valiliğinin sitesine göre orada iki ayrı HES var. Sele onlar yol açmıştır demiyorum. Bir dere tomrukların tıkacağı hale geliyorsa ve bu sele yol açıyorsa, orada insan hatası vardır. Plansızlık, öngörüsüzlük vardır.”

 

İlgili Haberler