Bir Zamanlar Kıbrıs’ta hatalar zinciri. Seyircinin gözünden kaçmadı

Bir Zamanlar Kıbrıs’ta hatalar zinciri. Seyircinin gözünden kaçmadı
Medyaradar yazarı Murat Tolga Şen, ilk bölümüyle büyük beğeni ve reyting toplayan TRT’nin yeni dönem dizisi Bir Zamanlar Kıbrıs’taki skandal hataları köşesine taşıdı.

TRT’nin yeni dönem dizisi Bir Zamanlar Kıbrıs ilk bölümüyle büyük beğeni ve reyting topladı. Özenli prodüksiyonuyla dikkat çeken dizideki bir hata ise seyircinin gözünden kaçmadı ve tepki topladı. Tarihi bilgilerin dizideki kullanımında bulunan hatalar da seyircinin eleştirisine takıldı.

Dizide yapılan hataları köşesine taşıyan Medyaradar yazarı Murat Tolga Şen’in ilgili yazısı şu şekilde;

Dizinin Ankara’da geçen sahneleri başladığında, Serkan Çayoğlu’nun canlandırdığı Ankaralı karakterini Kıbrıs’taki soydaşlarımıza yardım için gizli bir milli vazifeyi üstlenirken izliyoruz. Ankaralı, Kıbrıs’a uçmak için askeri havaalanına geldiğinde aracını park ettiği noktada arkadaki hangarda bir helikopter görünüyor.

Bu sahneye dikkatli bakan seyirciler, o helikopterin Türkiye tarafından alımına 1993''te karar verilen AS532 Cougar''lardan biri olduğunu fark edecektir. Fransa''da üretilen ve ilk uçuşunu 1978 yılında yapan bu helikopterler Türk Kara Kuvvetlerine 1996''dan itibaren teslim edilmeye başlandı yani dizinin ilk bölümündeki olayların gerçekleştiği tarihten tam 32 yıl sonra!

Seyirciyi diziden koparan, özellikle Kıbrıslı izleyicilerin fark ettiği başka küçük hatalar da var ve tamamı dizinin sanat departmanını ilgilendiriyor.

Dizi, 1963’te başlıyor, Ahmet Kural’ın canlandırdığı Kemal Dereli karakteri bölümün başında ticaret yaparken gösteriliyor ve malları kilo ile tartıyor. Oysa Kıbrıs’ta 1963''te kullanılan ağırlık birimi kilo değil, okka...

EOKA''cılar 1963''te askeri üniforma giymiyorlardı. Çete kıyafetleriyle saldırılar düzenliyorlardı.

Dizide duyduğumuz Dillirga adlı şarkının o tarihte Türkçe sözleri yoktu. Dillirga''ya 1980''li yıllarda Türkçe söz yazan besteci Cemal Özgürsel, o yıllarda sadece 8 yaşındaydı.

Barış Gücü askerlerinin Land Rover’ları dizideki gibi yeşil değil beyaz boyalı idi...

Rum polisinin kullandığı Land Rover’lar dizideki yeşil değil koyu mavi idi ve kapılarında da Cumhuriyet arması vardı.

Buraya yazmadığım başka küçük hatalar da var. Bir Zamanlar Kıbrıs gibi özenli bir yapımın daha ilk bölümünde bu kadar çok hata yapılması seyircinin tepkisini çekti. Dizinin sanat yönetmeninin biraz daha çaba göstermesi gerekiyor çünkü Kıbrıs’ta yaşanan acılar ve ürettiği travmalar, o zamanları yaşayan insanlar üzerinde hala etkili. Seyirci, güçlü oyunculuklarla anlatılan hikayeyi sevdi ve sahiplendi ancak bu gibi hatalar can sıkıyor. Yapımcılarının dikkatine!

İlgili Haberler