BM'nin internet sitesinde dikkat çeken Türkiye haritası

BM'nin internet sitesinde dikkat çeken Türkiye haritası
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nin kadınların kendilerini güvende hissetmedikleri yerleri harita üzerinde “ateş böceği” simgesi ile işaretlediği uygulamada Türkiye haritasının üzerindeki 'ışık' dikkatleri çekti. BM, haritadaki güvensiz noktalara ilişkin bilgiyi, yerel yönetimlerle de paylaşacağını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), “Ateş Böcekleri ile Karanlığı Aydınlat” kampanyasıyla, kadınların kamusal alanda kendilerini güvende hissetmedikleri yerleri interaktif harita üzerinde “ateş böceği” ile işaretleyerek birbirlerini uyarmaya çağırdı. Kadınların kendilerini tehlikede hissettiği yerlerde ateş böceğini temsil eden bir ışığın çıktığı uygulamada Türkiye haritasının üzerindeki 'ateş böcekleri' dikkat çekti. 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde başlayan ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar sürecek olan 16 günlük aktivizm kampanyasının çağrısına uyan binlerce kadın, Türkiye’de kendilerini güvensiz hissettikleri yerleri ateş böcekleriyle aydınlattı. Haritaya bakıldığında başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere Türkiye'nin hemen hemen her yerinin 'güvensiz' olarak işaretlendiği görüldü. 

BM İNTERNET SİTESİ AÇTI

BM tarafından açılan ‘atesbocekleri.info’ isimli sitede kampanyanın amaçlarını sıralarken kendini güvende hissetmeyen kadınların 'sessiz bir iletişim içerisinde' sloganıyla sorunlarını dinliyor ve çözüm yolları bulabilmek için çabalıyor.

EN ÇOK 'ATEŞ BÖCEĞİ' İSTANBUL'DA

Sitede bulunan haritada en dikkat çeken detay ise İstanbul haritası oldu. Uygulamayla birlikte Türkiye'de kendini güvende hissetmeyen kadınların büyük bir çoğunluğunun İstanbul'da yaşadığı ortaya çıkmış oldu.

ek-aciklama-2019-12-08-135054.png

YEREL YÖNETİMLERLE PAYLAŞILACAK

BM Kadın Birimi, interaktif haritadaki güvensiz noktalara ilişkin bilgiyi, yerel yönetimlerle paylaşacağını duyurdu. Kampanya ile kadınların ve kız çocuklarının, evde, sokakta, her yerde şiddetten uzak bir hayat yaşamalarına katkı sağlamak amaçlanıyor. 

BM'NİN ATEŞ BÖCEĞİ KAMPANYASI NASIL İŞLİYOR?

Dayanışmanın sembolü ateş böceklerinden ilham alarak kamusal alanda şiddete dikkat çekilen sistem şöyle işliyor: Sitedeki harita üzerinden kendinizi güvende hissetmediğiniz ili, ilçeyi ya da mahalleyi bularak oraya bir ateş böceği simgesi koyuyorsunuz. YinYine harita üzerinde başka kadınların ateş böceği bıraktıkları yerleri de görebiliyorsunuz.