Bölücüye asla güvenmem

Dün sabah itibarıyla ABD ile yapılan ateşkesin tam 20 kez ihlal edildiğini gözlemledik. Anlaşılıyor ki PPK artıkları arasında efendilerinin talimatını sallamayanlar çoğunlukta.

Aralarındaki ihtilaf umurumuzda değil. Ancak canımızı yakıyorlar. Şehit ve gazilere sebep olmayı sürdürüyorlar. Geçici ateşkesin sona ermesini zor bekleyeceğiz. Neyse ki, yarın saat 16.00'da dolacak süreye az kaldı.

Peki bunun sonunda güvenli bölge devreye girecek mi? Hiç sanmıyorum. Ortaya çıkarılan cephanelikler meydanda. Hepsinin üstünde "Amerikan Ordusu tarafından satın alınmıştır" kaydı var. Büyük bölümü kendi ülkelerinde imal edilenler. Diğerleri de Hırvatistan ve Çekya gibi ülkelerden.

Nasılsa paralarını Suudi Arabistan ödüyor. Riyad yönetimi ayrıca bölücülerin maaşlarını da teminat altına almış vaziyette.

Eğri oturup, doğru konuşalım. ABD'nin PKK uzantılarına son anda attığı kazık, kolay yutulur cinsten değil. Trump'ın daha düne kadar muhatap aldığı militanların kuyruklarını kıstırıp, oturacaklarını sanmak hayalciliktir.

En tehlikelisi

YPG'nin serbest bıraktığı DEAŞ militanlarının durumu ayrı soru işaretleri. Eş ve çocukları hariç teslim alınan bu "katliam kafalılar"ı biz yargılayacağız.

Bu sayının en az 600 olduğunu devlet dahil, herkes biliyor.

Türkiye'ye sızıp eylem hazırlığına girişenleri ihmal etmemeli. Bir tarafta bölücüler, diğer yanda "cennet tacirleri" Türkiye'ye daha zor günler hazırlamaktalar. Önümüzdeki gün, ay ve hatta seneler zor yıllar olacak. Geçmişteki hatalarımızın faturası her geçen gün kabarıyor. Yarın öğleden sonra "şalter inecek ve kötü günler bitecek" umuduyla bekleyenler varsa, hayal görmekteler.

Tecrübe konuşuyor

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker'in söylediği şu sözleri bir kenara kaydedin; "Bu iş daha bitmemiştir. Her zaman dikkatli olmakta yarar var."

Bizdeki iyimserler ise hep aynı kanattan. SETA'cı İsmail Çağlar'ın "artık teminatlar yerine getirilecektir" yorumu temennidir. Daha öteye geçmez. Dileriz gerçekleşsin. Hakikat ise bütün açıklığıyla ortada.

Bir öneri

En önemli hatırlatmalardan birini Av. Yasin Şamlı dile getirdi; "En önemli işlerden biri silahların teslimidir." Bırakın teslim etmeyi, bunlarla ateşe devam ediyorlar.

Yine de iyimser davranıp sevdiğim bir İngiliz atasözüyle bağlayayım; "Hayat varsa, ümit vardır."

Asker selamı

+++

Fransa'da ikamet eden Şadan Kün, şu anda Türkiye'de, Övgülerine teşekkürler. "Stade de France'daki maçı" izleyenlerden. Bu konuda aktardıklarını beğendim.

"Neredeyse bütün Fransız medyası ve politikacılarının taraflı, sert ve provokatif söylemlerine rağmen çok güzel bir maç oldu. Hem meç öncesi stat dışında, hem içeride güzel görüntüler vardı. Özellikle maç günü bütün Fransız dostlarım maça gitmemem konusunda beni uyardılar. Ama ben Türklere güveniyordum.

Polisin sözleri

Maç günü Paris Orly Havaalanı'nda üstümde millî takım forması ve Adanademirspor atkısıyla stada kadar problemsiz geldim. Hatta Fransızlarla maç kritiği bile yaptık. Çoğunluğu genç en az 200 Türk'le konuştum. Dikkatli olmaları konusunda uyardım. zaten herkes olayın farkındaydı. Maç öncesi konuştuğumu polislerden biri ilginç laflar etti. Çok hoşuma gitti ve sizinle paylaşmak istedim.

Konuştuğum polisler inanılmaz saygılıydı. Onlara 'Hiçbir sorun yok, siz de rahatısınız sanırım' dedim. Bir tanesi 'Türkler parkta eğlenen çocuklar gibi. Çok hoş görüntüler var. Böyle bitirin gençler' diye bir cümle sarf etti.

Avrupalıların asker selamına takılmalarına gelince... Bunların aidiyet duygusu yok. Askerlik en son tercihleri. Siz de görmüşsünüzdür, buradaki barlar, gece kulüpleri, diskolar, yani gençlerin takıldığı her yerdeki WC'lerin kapı arkasında 'asker olun' afişleri asılı. Bunlardan ne beklenir ki. Bizi anlamaları epey zaman alacak gibi. Ama bizim de yapmamız gereken çoook şey bulunuyor.

Sevgili Burhan Baba ellerinden öperim."

...

Birkaç mesaj daha

İzmir'den Av. Göktuğ Tosun, Türkiye'nin durumunu halkın geçim standartlarıyla paylaşıyor. Siyasi yan bir tarafa ekonomik zorluklara dikkat çekiyor.

...

Bir ara kanal yöneticiliği de yapan Tamer Turan uzun bir aradan sonra içini döküyor. "Güzel ülkem adına çok üzgünüm. Umudum var mı? İnanın artık kalmadı. Bugün dünden, yarın bugünden daha kötü olacak. Bu yalnızlığımız hayra alamet değil. Bunları görüp öyle davranmalılar. Değerli vaktinizi aldığım için özür diliyorum. Ellerinizden öpüyorum."

GÜNÜN SÖZÜ

En iyi nasihat, güzel örnek olmaktır. Malcolm 

 

Yazarın Diğer Yazıları