Borsa İstanbul'a ortak olmuşlardı. Katarlılardan iki kritik adım daha

Borsa İstanbul'a ortak olmuşlardı. Katarlılardan iki kritik adım daha
Borsa İstanbul'un yüzde 10'unu 200 milyon dolara satın alan Katar varlık fonu, yeni yatırımlar için harekete geçti. Katar, Çin başta olmak üzere Asya'ya çevirdi. Ayrıca ABD ve Körfez ülkelerine İran ile bir araya geleceği belirtildi.

Sözcü'nün internet sitesinde aktarılan habere göre, iki ay önce Borsa İstanbul'un yüzde 10'unu 200 milyon dolar bedelle satın alan Katar Yatırım Otoritesi (QIA), yatırım yaptığı bölgeleri çeşitlendirmeyi planlıyor.

Bloomberg TV'ye konuşan Katar Yatırım Otoritesi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman El Sani, yatırımlarının Kuzey Amerika ve Avrupa'da yoğunlaştığını, yatırım portföyünü çeşitlendirmek için doğuda arayışta olduklarını, Asya'nın fazlasıyla radarlarında olduğunu dile getirdi.

4 ÜLKENİN İSMİNİ VERDİ
Asya'da yatırım yapacakları ülkeler olarak Hindistan, Malezya, Singapur ve Çin'in isimlerini veren El Sani, Çin'de son yıllarda birçok yatırım yaptıklarını ve iyi sonuçlar aldıklarını söyledi.

Kuzey Amerika'nın yatırımlarda öncelikli konumunu sürdüreceğini, Avrupa'ya da son 10 yılda büyük yatırımlar yaptıklarını belirten El Sani, Asya'nın yatırımlarda adil bir pay almadığını, amaçlarının sadece büyüme değil çeşitlendirme olduğunu vurguladı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK 11. VARLIK FONU
300 milyar dolarlık varlığı yönettiği belirtilen QIA, ABD merkezli Ulusal Varlık Fonu Enstitüsü verilerine göre dünyanın 11. büyük varlık fonu konumunda.

QIA, Londra Borsası ve Alman otomotiv devi Volkwagen AG gibi dev şirketlerde pay sahibi olan QIA, geçen yıl Borsa İstanbul'da yüzde 10'luk payın yanı sıra, İstanbul'da lüks markalara ev sahipliği yapan alışveriş merkezi İstinye Park'ın yüzde 42'lik hissesini satın almıştı.

İRAN İLE DİYALOG ÇAĞRISI
Öte yandan, El Sani, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkeleri İran ile diyaloğa çağırdı. El Sani, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt, Umman ve Katar'ın liderleri ile İran liderinin bir araya geleceği bir zirvenin toplanması çağrısını yineleyerek “Bunun olabileceğine inanıyoruz, bu konuda umutluyuz” dedi.