Bozdağ FETÖ'den tutukluların sayısını açıkladı

Bozdağ FETÖ'den tutukluların sayısını açıkladı
Bozdağ, partisinin Yozgat İl Başkanlığınca Büyük Sinema Salonu'nda düzenlenen İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda, FETÖ ile yapılan mücadele ve gözaltılar hakkında bilgiler verdi.

Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesini etkin bir şekilde sürdürdüğünü aktaran Bozdağ, şöyle konuştu:

"Bir yandan devletimizin içine sızmış bu örgüt üyelerini tespit edip devlet içinden uzaklaştırırken öte yandan da örgüt üyesi olan ve suç işleyenlerle ilgili aktif soruşturmalar devam etmektedir. Açılmış davalarla orada da yargılamalar devam etmektedir. 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsünden bugüne kadar 149 bin 833 kişi hakkında adli işlem yapılmıştır. Bunlardan 48 bin 636 kişi tutuklanmıştır. Tutukluların 166'sı general, 6 bin 810'u albay ve alt rütbedeki askerlerden oluşuyor. 8 bin 667'si emniyet mensuplarından oluşmaktadır. Diğerleri de diğer görevlerde veya görevde olamayan kişilerden oluşmaktadır. 35 bin 783 kişi hakkında adli kontrol kararı verilmiştir. Tutuklama yerine verilen bir tedbirdir. Hakkında yakalama kararı bulunan 6 bin 791 kişi vardır. Yani kaçak durumda olan 6 bin 791 kişi var, bunun 139'u asker, 364'ü emniyet mensubudur. Halen gözaltında bulunanlar 822 kişidir."

Bozdağ, yargılama ve soruşturmaların devam edeceğini, suç işleyenler hakkında hukukun gereğinin yapılacağını belirtti.

Medyada, sosyal medyada veya başka yerlerde de zaman zaman yürütülen tartışmalar olduğuna dikkati çeken Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bu tartışmaları bir tarafa koyup şunu ifade etmek istiyorum. Türk yargısı Anayasa ve yasaların verdiği yetkileri kullanmaktadır. Görevlerini Anayasa'ya, kanuna, hukuka ve vicdanı kanaatlerine bağlı olarak yerine getirmektedir. Yargılamalar veya soruşturmalar sırasında soruşturulan kişilerin bir kısmı tutuklu soruşturulduğu gibi bir kısmı adli kontrol altında soruşturulabilir, bir kısmı da tutuksuz adli kontrol olmaksızın soruşturulabilir. Yargılamalar da aynı şekilde yapılabilir. Tutuklu olan birinin tahliyesi, adli kontrol olanın birisinin adli kontrolünün kaldırılması, yargılanma nihai bir kararla sonuçlanıncaya kadar o kişilerin aklandığı anlamına gelmez. Yargılama devam edecek ve yargılama sonucunda nihai bir karar çıkacak, ya berat kararı ya da ceza kararı çıkacaktır. Beraat çıkar bu temyiz aşamalarını geçerse aklanmış olacaktır. Ceza çıkar, temyiz aşaması neticelenirse cezası kesinleşmiş olacaktır, infaz aşamasına geçecektir. Tutuklu bir tahliye olduğu zaman da veya adli kontrol verildiği zaman da soruşturma aşamasındaysa soruşturması, yargılanma aşamasındaysa yargılanması devam edecektir. Bunu herkesin bilmesi lazımdır." 

İlgili Haberler