Araçları satılığa çıkartacak zamlar geliyor. Benzin ve motorin zammı rekorları alt üst edecek 

Araçları satılığa çıkartacak zamlar geliyor. Benzin ve motorin zammı rekorları alt üst edecek 
Brent petrol, Şubat'tan bu yana petrolde en uzun yükseliş serisini yaşıyor. Fiyat 111 dolara demirlendi. Bu oran Türkiye'de de benzin ve motorine dev zam olarak yansıyacak. Birçok kişi zamlardan kurtulmak için araçlarını bile satmanın hesabını yapmaya başladı. 

Petrol fiyatları geçen üç haftada olduğu gibi bu haftayı da artışla kapatmaya hazırlanıyor. ABD ham petrolü haftanın son işlem gününde 111 doların altına gevşese de, haftalık bazda yüzde 0,3 primli. Brent petrol de 111 dolar civarından işlem görüyor.

Türkiye''de ise benzin ve motorine son gelen zamlara rağmen yeniden zam beklentisi oluştu. Zam üstüne zam yapılan benzin ve motorin fiyatları jet gibi tırmanmaya devam ediyor.

Araç sahipleri zamlar karşısında ne yapabileceklerini kara kara düşürüyor. Motorinle çalışan araçlarına LPG bile taktırmayı düşünenler var. 

İsmini vermek istemeyen bir araç sahibi "İnanın aracımı şu an haftada 2 gün caddeye çıkartıyorum. Evimin önüne park ettim çiçek gibi seyrediyorum. Akaryakıta zam gelirse aracımı satacağım. Hem akaryakıta para ödemeyeceğim hem de satıştan elimi geçen toplu parayı bankaya koyarsam 3-5 kuruş gelir elde ederim" yorumunu yaptı. 

Haftanın son işlem gününde Çin''den gelen haber akışı piyasa üzerinde etkisini gösteriyor.

Çin''de kredi faiz oranlarında yapılan rekor indirimi piyasalardaki ekonomik kaygıları bir ölçüde azaltırken, salgınla mücadele eden Şanghay''da 5 günün ardından karantina bölgeleri dışında Covid-19 vakası tespit edilmesi önlemlere yönelik endişeleri yeniden gündeme getirdi.

Dünyanın en büyük petrol tüketicilerinden Çin''de Omikron vakalarının tetiklediği salgın nedeniyle uygulanan karantina tedbirlerinin 8. haftasına girilen Şanghay''da, imalat, inşaat ve ticaret şirketleri faaliyetlerini kapalı devre salgın koruma tedbirleri altında yürütüyor.

Öte yandan, AB, Rus petrol ve doğal gazına bağımlılığını sona erdirmek için enerji alanında 300 milyar avroluk yatırım yapılmasının planlandığını bildirdi.

İlgili Haberler