Bu araştırma çok konuşulur, maske sanıldığı gibi çıkmadı ancak…

Bu araştırma çok konuşulur, maske sanıldığı gibi çıkmadı ancak…
Danimarka’da 6 bin 24 kişi üzerinde yapılan araştırma maskenin sınırlı bir koruma sağladığını ortaya koydu. Ancak kullanıcı enfekte olursa maske takması durumunda virüsü başkalarına bulaştırma riskini önemli ölçüde azaltıyor. Uzmanlar bu sonucun maskelerin etkili olmadığı şeklinde yorumlanmaması gerektiğini söyledi.

Euronews Türkçe’nin haberine göre, Danimarka'da yapılan araştırmaya göre, yüz maskeleri Covid-19 enfeksiyonuna karşı kullanıcıya yalnızca sınırlı bir koruma sağlıyor.

Ancak uzmanlar, bu verinin insanların yaygın maske takmasına karşı bir argüman olarak kullanılmaması gerektiği konusunda uyardı.

6 BİN 24 KİŞİ İKİ GRUBA AYRILDI

Danimarkalı yetkililerin yüz maskesi takmayı önermediği Nisan ve Mayıs aylarında yapılan araştırmada, 6 bin 24 yetişkin, biri yüz maskesi takan biri kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı.

MASKE TAKANLARIN YÜZDE 1,8’İ ENFEKTE OLDU

Kopenhag Üniversite Hastanesi bir basın açıklamasında, bir ay sonra, maske takanların yüzde 1,8'inin enfekte olduğunu ve kontrol grubundaki kişilerin yüzde 2,1'inin testinin pozitif çıktığını kaydetti.

ILIMLI BİR KORUMAYA İŞARET EDİYOR

Maske takılmasından beklenen sonucun alınmadığı vurgulandı: "Çalışma, yüz maskesi takan kişilerde enfeksiyon riskinin beklendiği gibi yarıya indiğini doğrulamıyor. Sonuçlar yüzde 15-20 oranında daha ılımlı bir koruma derecesine işaret edebilir, ancak çalışma, yüz maskelerinin herhangi bir koruma sağlamadığını göz ardı edemedi."

BULAŞTIRMA RİSKİNİ AZALTIYOR

Sağlık uzmanları genel olarak bir maskenin onu takan kişi için yalnızca sınırlı bir koruma sağladığını söylüyor. Kullanıcı enfekte olursa maske takması durumunda virüsü başkalarına bulaştırma riskini önemli ölçüde azaltıyor.

ETKİLİ OLMADIĞI ŞEKLİNDE YORUMLANMAMALI

Araştırmada, Covid-19'un kaynak kontrolünde maskelerin rolünün test edilmediği hatırlatılarak, "Korona virüs enfeksiyonlarını azaltmak için takılan maskelerin etkili olmadığı" şeklinde bir çıkarımda bulunulmamasının altı çizildi.