Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Bu başkanla dolarda çift hane garanti!

Bu başkanla dolarda çift hane garanti!

Temel otoyolda ters yöne girmiş, bütün araçlar selektör yapıyor, kornaya basıyor, radyoda o sırada açık diyor ki, ''Dinleyicilerimize acil bir uyarı yapalım an itibari ile otoyolda ters şeride giren bir araç var dikkatli olun.'' Temel de yayını dinler ve der ki, ''Ne bir tanesi hepsi ters yönde gidiyor!''

Siz kabul etseniz de etmeseniz de gerçekler sabittir. Ekonomik ve politik akışın tersine işler yapıp, eleştiri alınca da hayır ben doğru yapıyorum deseniz bile, sonuç değişmez, kaza olur. Şimdi aynı durumda olan bir yönetim ekibi var. AKP ekonomi ve dış politika yapıcıları gerçeklerin tersine gidiyorlar ve çevrelerini suçluyorlar.

Bu durumun son örneğini TCMB Başkanı Kavcıoğlu''nun T24''te Barış Soydan''a yaptığı açıklamalarda gördük. Kavcıoğlu''nun söylediklerine baktığımızda doların neden çift haneye yürüyeceğini anlayabiliriz. Bakın Başkan neler söylemiş, Soydan''ın yazısından nakledelim:

"Kavcıoğlu, Eylül ayında dolarda yaşanan yükselişin yarısından fazlasının Amerikan Merkez Bankası kararları ve Amerikan Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell''ın açıklamalarıyla ilişkili olduğunu düşünüyor.

Bununla birlikte dolarda hızlı bir yükseliş için zemin olmadığı düşüncesinde. Buna iki gerekçe gösteriyor: Cari açıktaki azalma ve TL mevduatlardaki artış."

İnsaf be Başkan! Faizleri enflasyonun altına talimatla indirdiğiniz için bu kur patlamadı mı? Şimdi suçlu ABD mi oldu? Elbette FED kararları kurda ana yönü belirler ama son hareketi tamamen siz başlattınız. TL mevduatı arttı peki dolar mevduatı? O da 260 milyar doları aşmadı mı? Cari açık azaldı da ithalat sıfıra mı indi? Üretmek için Çin ve Almanya''dan alınan yarı mamuller nedeni ile bu rezervler boşalmadı mı?

Başkan''dan bir bomba yorum daha:

"Amerikan Merkez Bankası''nın bu yıl azaltıma başlamayacağı inancında. Hatta yakın vadede bir azaltım olmayacağını düşünüyor."

Bunu okuduğumda inanın sesli güldüm. Çünkü FED Başkanı çıkmış resmen açıklamış ama bizim Başkan inanmıyor. FED, TCMB gibi değil. Gerçekten bağımsız ve piyasalara yön veren bir kimliği vardır. Bu durumda FED Başkanı Powell hepimizi yanlış yönlendiriyor demektir. TCMB Başkanı''nın bu işi hafife almasının bedelini ağır bir şekilde yine Lira ödeyecek.

Ve en bombası geliyor:

"Kavcıoğlu, Türkiye''nin risk priminin bu kadar yüksek olmasına çok anlam veremediğini ifade ediyor. Bazı gelişmekte olan ülkelerde gündelik hayattaki riskin Türkiye''den çok daha fazla olduğunu, zenginlerin saldırılardan korunmak için çok yüksek duvarlar arkasındaki evlerde yaşamak zorunda kaldığını anlatıyor. Buna karşılık bu ülkelerde risk primi 170 iken Türkiye''nin 400''ün üzerinde olmasının mantıklı / haklı olmadığını savunuyor."

Allah rızası için Başkan beye birisi güven sorununun evlerin basılma tehlikesi değil, dış politikada tutarsızlık, ekonomide ise kendilerinin önce sıkı para politikasından dem vurup sonra talimatla faiz indirmeye başlamasından dolayı kaybolan yatırımcı güveni olduğunu anlatsın…

Son olarak Kavcıoğlu bir yılda rezervlere 50 milyar dolar geleceğini, bunu da MB''nin reeskont kredi düzenlemeleri ile yapacağını söylüyor. Brüt rezerv kaynak değil mi diye soruyor.

Bu ülkedeki rezerv kaybının nedeni ithalat ve üretimden kopuş ise rezervi ne dolduracak? İstediğiniz kadar ihracatçılara krediler verin, ama sistem yanlış. O ihracatçı pantolon gömlek satarak 1 yılda 50 milyar dolar net rezerv yaratamaz, çünkü ürettiği mal kadar yarı mamul ithal etmek zorunda. Yüksek teknoloji içeren malların payı toplam ihracatın yüzde 3''ü civarında. Bu da bol para kazanılmadığını gösteriyor.

Brüt rezervi savunmak kadar saçma bir şey var mı? Cüzdanınızda 400 TL var ama 380 TL''si borç. Ama bende 400 TL var diye hava atma durumu olabilir mi? Aklımızla dalga mı geçiyorlar, vatandaşı gerçekten çok altta gören bir bakış açısı değil mi bu?

Sözün özü Şahap Bey görevde fazla kalamaz, çünkü kur 9''u aştığında ekonomide isyan bayrakları çıkar, Saray da kurban olarak onu seçer ve bir gece görevden alınır. Yok görevde kalır ve faiz inmeye devam ederse bu başkanla çift hane kur garanti olur.

Yazarın Diğer Yazıları