Bu korona virüs aşısı tam sizlik. İğne olmaktan korkan insanlar dikkat

Bu korona virüs aşısı tam sizlik. İğne olmaktan korkan insanlar dikkat
Tüm dünyada korona virüs karşı aşı geliştirme çalışmaları devam ederken, Kırımlı bilim insanlarından ilginç bir aşı çalışması geldi. Bilim insanları, viroloji ve genetik olmak üzere iki bilim dalından yararlanarak solunabilen alternatif bir aşı geliştirdi.

Sputnik'te yer alan habere göre, Vernadskiy Kırım Federal Üniversitesi’nden bilim insanları, doğuştan gelen bağışıklık aktivatörü içeren Covid-19 aşısı geliştirdi.

SOLUNARAK ALINABİLEN AŞI

Geliştirdikleri aşının enjeksiyon yapılmadan solunarak alınabileceğini belirten Kırım Federal Üniversitesi Biyokimya Bölümü Hücre Teknolojileri ve DNA İlaçları Laboratuvarı Başkanı Doç. Vladimir Oberemok, "Korona virüs genomunun küçük bir parçası, vücudun onu tanımlayabilmesi ve spesifik antikorlar geliştirebilmesi için CpG adacıkları ve antijen şeklinde doğuştan gelen bağışıklık aktivatörüne ‘dikilecek’. Aşının etkisi, hücrelere etkili bir şekilde nüfuz eden ve uzun süreli bir etkiye sahip olan tiyofosfat oligonükleotidlerin özellikleri ile sağlanacak. Aşımızın bir diğer avantajı da enjeksiyon yapılmadan intronazal olarak yani basitçe solunarak alınabilmesidir.” ifadelerini kullandı.

Aşılamadan sonra enfeksiyon tehdidinin ortadan kalkacağına vurgu yapan Oberemok, "Koronavirüsün genom yapısında bulunan CpG adacıkları, sitokin fırtınası ve ciddi akciğer hasarı olan ağır hastalık formlarını tetikliyor. Ancak pandeminin başlangıcından bu yana sayıları azaldı, bu da hastalıktan ölüm oranının giderek azalacağı anlamına geliyor. Oligonükleotid ile aşılamadan sonra, gerçek bir enfeksiyon tehdidi olmayacak." dedi.

VİRÜSÜN ÖLDÜRÜCÜLÜĞÜ KENDİSİNE FAYDALI DEĞİL

Bilim insanı, yüksek ölüm oranının virüs için faydalı olmadığını belirterek, "Sonuçta, hasta ölürse, enfeksiyonu artık sağlıklı bir kişiye aktaramaz. Bu, hızla yayılabilen daha az tehlikeli virüs suşlarının insan popülasyonunda sabitleneceği anlamına gelir. Yeni korona virüsün sonsuza kadar bizimle olduğunu anlamız gerekiyor. Bu nedenle, etkili olan aşıları bulmak ve seçimde bir alternatife sahip olmak için farklı aşılar arasında rekabete ihtiyaç var" dedi.

Kırımlı bilim insanlarının çalışmalarının sonuçları uluslararası bilimsel dergi Inflammation Research'te yayınlandı.