Bu zam ağzınızın tadını kaçıracak. Bekletilen zam piyasaya sürülüyor

Bu zam ağzınızın tadını kaçıracak. Bekletilen zam piyasaya sürülüyor
Kurlardaki artış, gıda ve faturalardaki zam furyasının ardından girdi maliyetlerinin tavan yaptığı şeker için bekletilen zam kapıya dayandı.

Pek çok tarımsal üründe olduğu gibi şekerde de üretim maliyetinin çok arttığı, zam ihtiyacının kendisini dayattığı belirtiliyor. Üreticinin beklentisi yüzde 52 zam yapılmasından yana.

Türk Şeker’in talepleri sınırlı oranda karşılaması da yakında zam yapılacağı beklentisini körüklüyor. Şirkete bağlı fabrikaların alıcılara talep ettikleri miktarın altında satış yaptığı belirtiliyor.

Ekimde gıda fiyatlarındaki artışta ekmek, süt ve süt ürünleri, sebze ve şeker gibi ürünlerdeki fiyat artışları belirleyici olmuştu.

Bakliyat fiyatlarının yüzde 1,8 oranında arttığı ekim ayında, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise özellikle şeker fiyatlarına yapılan zamların etkisiyle yüzde 11,9 oranında artış oldu.

Uzun bir süredir şeker fiyatlarına bir zam gelmemesinden dolayı da kamu, özel ve kooperatif fabrikalarında şeker satışları neredeyse durduruldu. "Şeker satışı yok" denilmemesi için fabrikalar göstermelik satışlar yapıyor.

Şeker fabrikalarının mevcut 3,93 TL olan şeker satış fiyatı ile üretim yapmalarının mümkün olmadığı belirtilirken, şekerin fabrika satış fiyatının en az 5 liraya çıkarılması talep ediliyor.

GİRDİ MALİYETİ ARTTI, KURAKLIK VURDU

Öte yandan kurlardaki yükseliş, girdi maliyetlerinin artmasının yanı sıra kuraklık da şeker pancarı üretimini vurdu.

Elazığ''da şeker pancarı üretimi kuraklıktan dolayı yüzde 8 geriledi, 310 bin kota olarak beklenen şeker pancarı 250 bin tona düştü.

Bütün gıda ürünlerinin fiyatı neredeyse ikiye katlanırken, Türkşeker’in siyasi baskıdan dolayı şeker fiyatlarını artırmaması, Türkiye’yi şeker krizi ile karşı karşıya bıraktı.

Son üç yılda bütün girdi maliyetlerinin ve enflasyondaki artışa rağmen şeker fiyatlarına sadece yüzde 26 zam yapıldığını bildiren sektör yetkilileri, "Pancar alım fiyatlarına yüzde 25 artış yapıldı ancak şeker fiyatlarına uzun bir süredir hiçbir artış yapılmadı. Son bir yıl içinde kömür fiyatları 3’e katladı, kimyasallar yüzde 50 arttı, şeker fiyatları ise yerinde sayıyor. Bütün fabrikalar şu anda zararına üretim yapıyorlar ve bu maliyeti de kaldırmaları mümkün değil" değerlendirmesinde bulunuyor.

YÜZDE 52 ZAM BEKLENTİSİ

Bu ay başında Afyon Doğuş Şeker Fabrikası’nda çalışan nakliyeciler, 4 yıldır nakliye ücretlerine zam alamadıkları gerekçesiyle iş bıraktı.

Kayseri Şeker Fabrikası’nda pancar alım ve şeker üretim töreninde konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pancar alım fiyatını 420 lira olarak açıklamasına karşın Şeker Fabrikaları’nın bir açıklama yapmadığını vurguladı. Akay, "Doğal gaza, kömüre, nakliyeye diğer girdilere gelen zamları da düşündüğünüz zaman nereden baksanız en az 400-450 milyon lira gibi bir fark ortaya çıkarıyor. Şeker fiyatı artmadan bu maliyetin karşılanması mümkün değil" dedi.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, şeker pancarında alım fiyatları hakkında Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede, "Biz yüzde 30’luk bir artışın makul olacağını düşünüyorduk. Yaptığımız hesaplamalara göre, yüzde 52 seviyesinde şekere zam yapılırsa fabrikalar başa baş noktada faaliyetlerini sürdürebilir." dedi.

İlgili Haberler