'Buhran'dan nasıl çıkılır?

Kemal Kılıçdaroğlu "Buhrandan Çıkış Maddeleri"ni açıkladı.

"Buhran"ın yerine "bunalım"ı uydurdular. K. Kılıçdaroğlu'nun "buhran"ı bilerek kullandığı anlaşılıyor. "Hastalık" ve "kriz"le bağlantılı bir kelimedir ve manası daha derindir. "Bunalım" ise "bunalmak"tan türetilmiş bir kelime; "buhran"a göre yetersiz kalıyor.

Kendini ifadede insan seçici olmalı ve kelimeleri yerli yerinde kullanmalıdır. Maalesef dilimiz komada... Nasıl çıkar bilemiyorum. Zamanında çok çaba harcandı ama bir yerde insanın takati tükeniyor.

K. Kılıçdaroğlu "Buhran"dan çıkış için 16 madde sıralıyor:

Dikkatimi çeken maddeler:

"4. Devlet yönetiminde liyakat sistemi hâkim kılınmalıdır: Hükümet, kamusal alandaki bütün atama ve işlemlerde liyakati esas alacağını, sadakate dayalı verimsiz kamu yönetimi anlayışını terk edeceğini taahhüt etmelidir.

5. Sayıştay gerçek işlevine kavuşturulmalıdır: Hükümet, TBMM adına denetim yapan Sayıştay'ın denetim alanını uluslararası normlara uygun olarak genişletilmeli ve bu konuda gerekli yasal düzenlemeleri derhal parlamentoya sunacağını kamuoyuna açıklamalıdır. Böylece hesap verebilirliğin kapısı açılmalıdır.

6. Özerk kurulların güvencesi sağlanmalıdır: Hükümet, ekonominin önemli aktörleri olan Merkez Bankası başta olmak üzere, BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu), SPK (Sermaye Piyasası Kurulu), KİK (Kamu İhale Kurumu), EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) gibi kurumların bağımsızlığını yeniden sağlayacağını ve bu kurumların araçlarına siyasi müdahale etmeyeceğini kamuoyuna açıklamalıdır.

7. Kamu İhale Yasası rekabet ve şeffaflığı sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir: Hükümet, kamuda israf ve kayırmacılığı engellemek amacıyla Kamu İhale Yasasının ivedilikle değiştirileceğini, tüm kamu ihalelerinin saydam, kamuya açık, kayırmacılıktan uzak bir anlayışla yapılacağını taahhüt etmeli ve bunun garantisini millete verilmelidir.

11. Yargı bağımsızlığı kesin olarak sağlanmalıdır: Hükümet, kuvvetler ayrılığını sağlayacak, denge ve denetim mekanizmalarını kuracak adımların atılacağını taahhüt etmelidir. Bu bağlamda iktidarın yargı üzerindeki tahakkümüne derhal son verilmeli, adalete erişimin önündeki tüm engellerin kaldırılacağı açıklanmalıdır. Ayrıca, orta vadede yargı bağımsızlığını sağlayacak kurumsal (anayasal) değişiklilere gidileceği de millete taahhüt edilmelidir."

İktidar kanadı, muhalefet ne teklif etse reddediyor. Kendi bildiği yolda yürüyor ve kaybediyor.

Mantık yürüten iktidar muhalefeti de dolaydan icraatına ortak eder. Kendisine oy vermeyenlerin gönlünü kazanma yolu muhalefeti dinlemektir.

Barışın sağlanması lazım. Çekişme, insanları usandırıyor.

Yukarıda beş madde 83 milyonun ortak arzusu olduğundan şüpheniz var mı?!

 Biz "buhran"da değiliz ki, çıkış yolu arayalım, diyebiliyor musunuz? Biz zaten şeffafız; biz zaten liyakate önem veriyoruz; biz zaten murakabeye açığız; biz zaten, savcıları, hâkimleri kanunlar, vicdanlarıyla baş başa bırakıyoruz diyebiliyor musunuz?

Muhalefet dinlenmelidir. Halkın ortak arzusu budur.

 

dfs-004-001-011-001-001-001-002.jpg

Yazarın Diğer Yazıları