Buyurun size bir beka sorunu! Hepsi üniversite ve kamu hastanelerini terk ediyor

Buyurun size bir beka sorunu! Hepsi üniversite ve kamu hastanelerini terk ediyor
Pandemi ile birlikte sorunları daha bir görünür olan sağlık çalışanlarını ve sektörü kaleme alan Habertürk yazarı Kemal Öztürk, "Hem üniversitelerden, hem de kamu hastanelerinden istifa edip özel sektöre geçen hekim ve uzman hekim sayısı çok hızlı arttı." dedi.

Türkiye’nin sağlıkta dönüşüm projesinin hala büyük bir hikaye olduğuna inandığının söyleyen Habertürk yazarı Kemal Öztürk, 2002-2013 yılları arasında Sağlık Bakanlığı görevini sürdüren ve projenin mimarı olan Recep Akdağ ve ekibiyle konuştuğunu belirtti. Pandemi ile birlikte sorunları daha bir görünür olan sağlık çalışanlarını ve sektörü mercek altına alan Öztürk, Akdağ ve ekibinin de gelinen halden şikayetçi olduğunu yazdı.

RECEP AKDAĞ: SİSTEMİ SÜREKLİ YENİLEMEMİZ GEREKİYORDU

Recep Akdağ''ın bugün sistemin içinde dolmasa da durumu yakından ettiğini nelirten Öztürk, Akdağ''a kurduğu sistemden neden bu denli şikayetlerin arttığını sorduğunu ifade ederek aldığı yanıtı şöyle aktardı:

"Aktif bir siyasetçi olarak durumu tüm açıklığı ile anlatamasa(Recep Akdağ) da yine de önemli şeyler söyledi...

-Sistem yaşayan bir mekanizma. Bunu sürekli yenilememiz gerekiyor. Aksayan yönleri bulup, bunları iyileştirmek şart. Hekimlerimizin çalışma koşullarına göre aldıkları ücretler düşük kaldı. Bu konuda şikayetçi olmakta haklılar. Bunu düzeltme gücümüz var aslında. Hekimlerin bu şikayetini gidermemiz gerek.

- Bir düzenleme yapılacaktı ama vazgeçildi. Sebebi nedir?

- Buna benim bir şey demem doğru değil. Ancak düzeltme gücümüzün olduğunu tekrar söylüyorum.

- Acaba yeniden muayenehane açmalarına izin vermek sorunu çözmeye yardımcı olur mu?

- Hayır. Bunu kesinlikle yapmamalıyız. O zaman sağlıkta geriye gidiş, yani ''irtica'' olur. Bu vatandaş açısında son derece suiistimale açık bir yapıdır."

"Recep Akdağ her ne kadar yeniden özel muayenehanelerin açılmasına karşı çıksa da, aslında sistem kendi içinde bu yasağı delecek kayıt dışı yöntemlerin doğmasına ve farklı arayışlara etki etti." diyen Öztürk, "En başta kamuda çalışan uzman hekimlerin özel sektöre kaymasına neden oldu." ifadesini kullandı.

"ÜNİVERSİTE VE KAMUDAN İSTİFA EDİP ÖZEL SEKTÖRE GEÇEM HEKİM SAYISI HIZLA ARTIYOR"

Hem üniversitelerden, hem de kamu hastanelerinden istifa edip özel sektöre geçen hekim ve uzman hekim sayısının çok hızlı arttığını belirten Öztürk, verileri şöyle aktardı:

"2018’de 877 hekim kamu görevinden istifa ederken, 2021 yılında bu rakam 2514’e çıktı. Yine 2018’de 1.466 uzman hekim kamudan istifa ederken, 2021 yılında bu rakam 2068’e yükseldi. Hekimlerin kamuda aldıkları maaşla, özel sektörde ellerine geçen ücret arasında uçurum oluştu."

Öztürk, Erciyes Üniversitesi’nde beyin cerrahı olarak çalışan Prof. Dr. Metin Kaplan''ın açıklamalarını da aktardı.

Prof. Dr. Kaplan, şu ifadeleri kullandı:

“Benim yanımda doçent olarak çalışan bir arkadaşım özel sektöre geçtiğinde eline 100 bin TL civarında ücret geçti. Benim gibi beyin cerrahı bir profesör kamuda iyi bir yerdeyse 20-25 bin TL ücret alırken, özel sektöre geçerse 200 bin TL üzerinde bir kazanca ulaşabilir. Bu fark yüzünden üniversitelerde ve kamu kurumlarında yüksek nitelikli hekim bulmak gittikçe zorlaşacak. Özellikle tıp eğitiminde bu çok ciddi sorunlara neden olabilir.”

Bir özel hastane işletmecisinin bir kardiyoloğun aylık kazancının bazen 300 bin TL’ye ulaştığını söyleyerek örnek verdiğini yazan Öztürk,

"Bu uçurumunun kapanması kamu açısında neredeyse mümkün değil." dedi.