Çalışan sayısı her geçen gün azalıyor

Çalışan sayısı her geçen gün azalıyor
Türkiye'de işsizlik ve ekonomik darbağoz her geçen gün etkisini arttırırken, işsiz insanların artışı dikkat çekiyor.

Türkiye'de her geçen gün etkisini giderek arttıran ekonomik krizle birlikte işsizlik sorunu da giderek etkisini arttıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun dün açıkladığı verilere göre, işsizlik yüzde 13,4 düzeyinde gerçekleşti. Bu oran, 2018’in aynı dönemine göre yüzde 1,8 artışı gözler önüne serdi.

İŞGÜCÜ YERİNDE SAYIYOR!

BirGün gazetesinde yer alan habere göre, 2018’in Ekim ayıyla karşılaştırılınca işsiz sayısının 608 bin artması dikkat çekiyor. Ancak daha vahim durum, çalışma yaşındaki yurttaşlarımızın sayısının 915 bin yükselmesine karşın, işgücünün ancak 82 binlik bir kıpırdama göstermesi. Türkiye’nin nüfusunun geçen yıla göre yüzde 10,8 artarak 83 milyon 907 bin kişiye ulaştığı bildiriliyor.

SEKTÖRLER KAN KAYBEDİYOR

Son bir yılda toplam istihdam 527 bin kişi daralırken; tarım 270 bin, sanayi 30 bin, inşaat 305 bin iş kaybetti. Yalnızca hizmetlerde 78 bin yeni iş yaratılabildi. Her 100 kişiden sadece 20’sinin sanayi sektöründe çalıştığı göz önüne alınırsa, Türkiye tam da ‘’yüzde 20 varsayılan sanayisizleşme psikolojik eşiğine ‘’ dayanmış durumda.

Özetle; Türkiye ekonomik, sosyal ve politik boyutlarıyla ağır bir işsizlik sorunu yaşamaya devam ediyor. İşsiz insanlar yalnızlaşıyor, umutlarını yitiriyor, aileler çatırdıyor, kişiler bilgi ve becerilerini üretim sürecine yansıtamıyor.