Çarkıfelek meyvesisağlıklı beslenmek isteyenler için farklı bir alteratif oluşturuyor. İçeriğinde güçlü vitamin ve mineraller bulunduran çarkıfelek meyvesi özellikleuykusuzluk, depresyon ve stresgibi problemler yaşayankişiler için faydalı bir meyve oluyor.
Passiflora bitkisinin meyvesi olan çarkıfelek meyvesibotanikçilere göre bir çeşit dut olarak kabul ediliyor.Dışı sert ve kabuklu, içi sulu ve tohum dolubir meyve olan çarkıfelek (passion fruit) meyvesinin ülkemizde yetiştiriciliğine pek sık rastlanmaz. Dünyanın her yerinde yetiştirilen meyveGüney ve Kuzey Amerika, Güney Afrika, Asya, Avrupa ve Avustralya’da bulunabilmektedir. Su miktarı fazla olan meyvenin bozulmaması için hemen tüketilmesi önerilir.
ÇARKIFELEK MEYVESİNİNFAYDALARI NELERDİR
Zengin bir antioksidan,C vitamini, beta-karoten ve polifenol kaynağı oluşturur.
İyi bir lif kaynağı bu nedenle bağırsak sağlığınızı korumaya ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
Enflamasyonu azaltmaya yardımcı olduğu için astım hastalığının tedavisinde doğal bir alternatif olabilir.
Kilo vermeye yardımcı olur.
Depresyon, stres ve uykusuzluğu giderir.
Seratonin (mutluluk hormonu) yükselmesine yardımcı olur.
ÇARKIFELEK MEYVESİ EN İDEAL NASIL TÜKETİLİR?
Kabuğu mor ve buruşuk olanları tercih edilip ortadan ikiye kesip içi kaşık yardımıyla çıkarılır. Kabuğundan ayırarakyenen meyvenin tohumları ve suyu yenilebilir.Meyve suyu olarak tüketilebilir.Genellikle cheesecake veya muhallebilerde, tatlılar üstüne bir sos olarak yapılabilir ya da içine sonradan tat vermek için eklenebilir. Salata ve yoğurtların içine konulabilir.