Cehaletin tek korkusu kadındır! Çünkü kadın öğrenirse çocuklarına da öğretir

Cehaletin tek korkusu kadındır! Çünkü kadın öğrenirse çocuklarına da öğretir
Kadınların haklarının gasp edildiği, kadının değer görmediği ülkelerin bir o kadar gelişmekten uzak olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bu sebeple Mustafa Kemal Atatürk, kadın haklarıyla attı Cumhuriyet'in temelini; aydın kadınlar aydınlık gelecekler yetiştirsin, yarınlara ışık tutsun diye...

Bir toplumun pusulasıdır kadın. Dünya geneline baktığımızda kadınların eğitim düzeyleri, sağlanılmış hakları ile o ülkenin gelişmişlik düzeyinin doğru orantılı olduğunu görüyoruz. Kadınların haklarının gasp edildiği, kadının değer görmediği ülkelerin bir o kadar gelişmekten uzak olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bu sebeple Mustafa Kemal Atatürk gericiliğin karanlığına karşı aydınlık bir gelecek için kadın haklarıyla attı Cumhuriyet''in temelini. 

Atatürk''ün Türkiye Cumhuriyeti''nin kuruluşu sırasında kadınlara verdiği önem ve TBMM''de kadın haklarının yasalarla güvence altına alınması konusunda gösterdiği çabanın sebebi temelleri sağlam ilerlemeye açık bir yönetim anlayışını oturtmaktı.

Yaşanılan başarısızlıkların sebebinin kadınlara değer verilmemesi olarak gören Atatürk düşüncelerini "Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur." ifadeleri ile anlatmıştı.

Geçmişteki başarısızlıklara karşı çözümün yine kadınlarla geleceğine inanan Atatürk, "Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmiştir. Bunun gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmelerini sağlamaktır. Bundan dolayı kadınlarımız ilim ve fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtikleri bütün öğretim basamaklarından geçeceklerdir." demişti.

Osmanlı İmparatorluğu''nun Sevr Anlaşması''nı imzalamasıyla emperyalist güçlerin işgal ettiği vatan toprakları, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının başlattığı İstiklal Mücadelesi ile geri alındıktan sonra 1923''te Türkiye Cumhuriyeti''nin kurulmasıyla sonuçlanan Kurtuluş Savaşı''nda kadınlar çok büyük role sahipti. Her fırsatta kadınların önemini dile getiren ulusal kahramanımız, 1930 yılında kadınlara belediye ve muhtar seçimlerinde aday olma, 1934 yılında da TBMM''de milletvekili olma ve oy kullanma hakkı tanınmasını sağladı. Mustafa Kemal Atatürk sayesinde kadınların seçme ve seçilme hakkı, birçok Avrupa ülkesinden önce Türkiye''de sağlandı.

Cumhuriyet Dönemi kadın haklarına yönelik atılan önemli adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

1924: Tevhid-i Tedrisat Kanunu (Öğrenim Birliği) çıkarıldı Böylece eğitim laikleştirilerek tüm eğitim kurumları Millî Eğitim Bakanlığı''na bağlandı Kız ve erkekler eşit haklarla eğitim görmeye başladı.
1926: Türk Medeni Kanunu''nu ile erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemeler kaldırıldı, kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı tanındı.
1930: Kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanındı.
1930: Doğum izni düzenlendi.
1933: Kız çocuklarına mesleki eğitim vermek amacıyla Kız Teknik Öğretim Müdürlüğü kuruldu.
1933: Köy Kanunu''nda değişiklik yapılarak kadınlara köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclisine seçilme hakları verildi.
1934: Anayasa değişikliği ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı.
1936: İş Kanunu yürürlüğe girdi. Kadınların çalışma hayatına düzenleme getirildi.
1937: Kadınların yeraltında ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmasını yasaklayan 1935 tarihli 45 sayılı ILO sözleşmesi kabul edildi.
1945: Analık sigortası (doğum yardımı) 4772 sayılı yasa ile düzenlendi.
1949: Yaşlılık sigortasının kadın ve erkekler için eşit esaslara göre düzenlenmesi 5417 sayılı yasa ile sağlandı.
 

İlgili Haberler