Çekya, Polonya sınırına asker gönderecek

Çekya, Polonya sınırına asker gönderecek
Çekya, Polonya ve Belarus sınırında Avrupa'ya göçme arayışındaki kişiler nedeniyle yaşanan soruna ilişkin Polonya tarafına destek amacıyla 150 asker gönderecek.

Çekya''da gelecek haftadan itibaren başbakanlık görevini Petr Fiala''ya devredecek Andrej Babis, basına yaptığı açıklamada, 150 Çek askerin Polonya''ya destek amacıyla gönderilmesi önerisinde bulundu.

Babis, haftaya göreve başlayacak yeni Başbakan Fiala''nın da bu görüşe sıcak baktığını söyleyerek, Çek askerlerinin doğrudan "göçmenlerle" muhatap olmayacağının, sınır güvenliğinde Polonyalı askerlere destek sağlayacağının altını çizdi.

Askerlerin 6 ay süresince burada hizmet vereceğini belirten Babis, önerinin meclisin her iki kanadında görüşüldükten sonra yürürlüğe gireceğini sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Suriye, Irak gibi çeşitli ülkelerden Avrupa’ya göçme arayışıyla Belarus’tan Polonya’ya geçmeye çalışan binlerce kişinin yaklaşık 3 aylık bekleyişi sürüyor.

Bu ülke ile sınırı olan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere AB’li üst düzey yöneticiler, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko''nun "göçmenleri AB içinde istikrarsızlığa yol açmak amacıyla kullandığı" suçlamasında bulunuyor.

Belarus tarafı ise AB''nin iddialarına karşı çıkarak sınırda toplanan kişilerin hedefinin kendi ülkeleri değil Avrupa''ya geçmek olduğunu savunuyor.

Soğuk hava koşulları ve kötü beslenme nedeniyle iki ülke sınırında bekleyen en az 10 kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.