Cem Gürdeniz: "Rusya, Suriye'de çatışma beklentisi içerisinde"

Cem Gürdeniz: "Rusya, Suriye'de çatışma beklentisi içerisinde"
Rusya'nın Suriye'ye fırkateyn yollayacağını açıklamasının ardından iki Rus savaş gemisi Suriye'ye doğru yola çıktı. Rus savaş gemilerinin boğazlardan geçmesini değerlendiren Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Rusya'nın büyük çaplı bir çatışma beklentisi içinde olduğunu söyledi.

Suriye’nin İdlib bölgesinde 33 askerimizin şehit olmasının ardından Rusya, Suriye’ye fırkateyn yollayacağını açıklamıştı. Bu sabah saatlerinde Admiral Makarov isimli Rus fırkateyni İstanbul Boğazı’ndan geçerken görüntülenmişti.

Öte yandan akşam saatlerinde ise Rus Donanması’na ait 494 borda numaralı 'Admiral Grigorovich' ile 499 borda numaralı 'Admiral Makarov', isimli fırkateyn Çanakkale Boğazı'ndan geçti.

Suriye kıyılarına doğru yola çıkan fırkateynlerde, gemisavar seyir füzeleri bulunduğu belirtilirken Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, İdlib’de yaşananlar ve Rus fırkateynlerinin yola çıkmasını değerlendirdi.

İndependent Türkçe’de yer alan habere göre, Rusya’nın Karadeniz donanmasına ait “Grigorovich” ve “Makarov” isim fırkateynlerin bölgeye intikallerinin 2 ile 3 gün arasında tamamlanacağını ifade eden Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz “Rusya büyük çaplı bir çatışma beklentisi içinde bu hazırlıkları yapıyor” dedi.

“SiYASİ DENGELER ALT ÜST OLACAK”

Rusya’nın Türkiye ile çatışmaya girme olasılığını ‘düşük ihtimal’ olarak değerlendiren Gürdeniz, “Rusya’nın Suriye sınırında gelecekte konuşlanması dengeleri alt üst eder. NATO hava savunma sistemlerinin Rus uçağı düşürmesi halinde askeri ve siyasi dengeler alt üst olacaktır. Bu nedenle taraflar dikkatli olmak zorundadır” diye konuştu.

Türkiye’nin Rus savaş gemilerine boğazları kapatmasına ilişkin ise Gürdeniz, “Türkiye Montrö Sözleşmesine göre savaş hali veya savaş haline yakın bir durum olmadığı takdirde buraları kapatamaz. Peki, kapatırsa ne olur sorusuna verilecek cevap, hem Türkiye hem de Rusya zaten sorun yaşıyor ve iki ülke böyle bir durumda bunun altından kalkamaz” ifadelerini kullandı.