Çeyrek demokrasi - Kerim Yılmaz

Çeyrek demokrasi - Kerim Yılmaz
Unutmayalım ki bu ülkede herkes için sığınılacak en salim liman demokratik hukuk devletidir...

Demokrasiler; hukuk devleti, güçlü sivil toplum ve özgür medya sacayağına oturur. Tek adam yönetiminde yasa yapıcı TBMM devre dışı kaldı. Yürütmenin başının A4 kağıdına yazıp imzaladıklarıyla yönetilen ülkede kanunlar ve kurumların hakimiyeti bitti.  

Hukuk devleti rafa kalktı. 

İktidar güdümlü dernek ve vakıf görünümlü tarikat cemaatler STK oldu. Yandaş olmayanlar çoğu kanunla kurulmuş meslek odaları ve birlikler dahil diğer örgütler zayıflatılıp etkisizleştirildi, kapatılmaya zorlandı. Muhaliflerin örgütlenmesi bir yana anayasal hak olan gösteri ve yürüyüşü bile akla ziyan bahanelerle yasaklandı. 

Sivil toplum güçsüzleştirildi. 

Kamu kaynaklarıyla sahiplenilen medya kamunun haber alma hakkına savaş açtı. Yandaşın muhalefete en tepeden ağız dolusu hakareti düşünce özgürlüğü sayıldı, yandaş kanallarda 7/24 yayınlandı. Cevap veren, kendini savunan ve buna karşı çıkanlar iktidarın tetikçisi olan RTÜK vb kuruluşlar tarafından cezalandırıldı, eleştirenler hapse atıldı.  

Özgür medya yok edildi. 

Demokrasi tümden yok olmadı ama çeyreğe düştü. 

*** 

Demokrasi çeyrek olunca örneğin, TÜİK enflasyonu yüzde 79, bağımsız kuruluş ENAG''a göre ise yüzde 176 olabiliyor. Rakamların ikisi de yüksek hatta korkunç ve kahredici. Halkın hissettiği ise ikisinden de fazla.   

Bu Batı''da örneğin İngiltere, Almanya veya başka bir Avrupa ülkesinde olsa, halk sokağa dökülür demokratik hakkını kullanır protesto eder. Başbakan dahil bütün bakanlar sokağa çıkamaz, utançlarından vatandaşlarının yüzüne bakamazlar. 

Bizde utanma duygusunu yitirmişlerin iktidarı devam eder. Hatta oyunu alıp sırtından saltanat sürdükleri halkın aklıyla edercesine, yabancılara bu enflasyonla bile sokağa çıkıyoruz havası attıkları masalını anlatırlar.  

Tarımı hayvancılığı bitirip, maliyet temelli gıda enflasyonunu kamunun vergileriyle finanse ettikleri Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde emirle fiyat indirimi yaparak düşüreceklerine inanırlar. Bunu da maliyetini de yükleyecekleri halka iyili gibi anlatırlar.  

Avrupa''da hukuk devleti, sivil toplum güçlü ve medya özgür olduğu için bunlar olmaz, olamaz. Halk aklıyla alay eden siyasetçiyi defe koyar, toplum ayağa kalkar ve medya bunları yayınlar. O yüzden oralarda demokrasi tam bizdeki çeyrektir. Çeyrek demokrasilerde halk mutsuz, yoksul ve üzgündür.  

Bunun değişmesi için halkın ısrarla ve sabırla aydınlatılması gerekir.  Unutmayalım ki bu ülkede herkes için sığınılacak en salim liman demokratik hukuk devletidir. Çeyreği işe yaramayan demokrasimizi tüme çevirmek de hepimizin asli vazifesidir.