CHP'li vekilden tepki: Vatandaş çayı veresiye içiyor

CHP'li vekilden tepki: Vatandaş çayı veresiye içiyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, vatandaşların, “Artık yeter! Erken seçim istiyoruz” çığlıklarıyla iktidara büyük tepki gösterdiğini vurguladı.

Yalçın Memiş-/ Adana / Yeniçağ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve 30 milletvekili ile birlikte Nevşehir’de gerçekleştirdikleri çalışmalar kapsamında iktidarın, her alanda yaşanan ekonomik krize karşılık gerçeklikten uzak söylemlerinin vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandığını vurgulayan Dr. Şevkin, Nevşehir merkezinde, Derinkuyu ilçesinde, Çardak köyünde ve Kaymaklı beldesinde her kesimle görüştü.

“NASIL ÜRETELİM?”

Derinkuyu’da bir çiftçinin, “Tarım ayakta dursun, üretin… Nasıl üretelim biz yahu? Yazık, günah değil mi? Gübreye gücümüz yetmiyor” söyleminin bir tarım ülkesinin, tarım ilçesinin hangi durumlara getirildiğini gözler önüne serdiğini, üreticinin konuşmasının devamında, “Vallahi akşam sıraya girdim, hayatımda hiç görmemiştim. 1978’lerde o şeyler vardı. Akşam petrole gittim. Arabaya mazot aldım. Vallahi kuyruk vardı. Petrol buluyorlar, kömür buluyorlar, maden buluyorlar her şeyi buluyorlar bunlar” söylemlerinin geçmişe atıfta bulunarak algı oluşturmaya çalışan iktidarın artık Türkiye’yi yönetemediğinin resmi olduğunu kaydetti.

Diğer bir üreticinin ise gübreye 20 kat zam geldiğini kaydettiğini ifade eden Dr. Şevkin, “Tarım Kredi Kooperatifi’ne borcu olduğunu dile getiren çiftçimizin, “Tarım Kredi Kooperatifi çiftçiyi soyuyor. Tefeciden daha kötü. 90 bin liralık borcum faiziyle birlikte 260 bin lira oldu. Zaten gübreyi de pahalıya satıyor” ifadelerine yer verdiğini söyledi.

"VATANDAŞ, ÇAYI VERESİYE İÇİYOR"

Kahvehane işleten bir esnafın, “Sayın vekilim ben dört günde bir tüp bitiriyorum. Bugün tüp bitti. 160 liraya alıyordum, şimdi 215 liraya aldım. Çaydan… Vatandaşın ekonomisi iyi olursa bizim de ekonomimiz iyi olur. Vatandaş, veresiye içiyor çayı” söyleminin ise içler acısı halin net göstergesi olduğunu dile getiren Dr. Şevkin, ayçiçek yağı fiyatının sürekli artış göstermesinin, temel gıda maddelerinde uygulanan fahiş zamların tüm Türkiye’de olduğu gibi Derinkuyu ilçesinde de hayatı çekilmez kıldığını vurguladı. Dr. Şevkin, “Öyle ki, marketten un ve yağ alan bir vatandaş, hayat pahalılığından “50 kiloluk unu 80-90 liraya almaya alışmıştık, 5 kilo un 40 lira. 5 kilo unu bilmezdik biz. Buğday memleketinde 5 kiloluk un alıyoruz. 5 kilo alana gariban derlerdi. Şimdi 5 kilo alan zengin oldu. Şu bir kilo yağ da 30 lira. Şu ikisi 70 lira” diyerek şikayetini dile getirmiştir.

SANAYİCİ PERİŞAN!

Derinkuyu merkezinde bulunan sanayici ve iş insanlarıyla gerçekleştirilen görüşmelerde de ekonominin son durumunun tüm gerçekliğiyle açığa çıktığını, sanayici bir vatandaşın “Çiftçimiz traktörünü, ekipmanını tamir ettiremiyor. Traktörüne yağ alacak parası yok. Traktörde kullanılan bir teneke yağı 230 liradan alıp 270 liraya satıyordum. Şimdi 660 liraya alıyorum. KDV’yi koyunca vatandaşa 750 liraya satmam gerekiyor. Satamıyorum. İnanın bir teneke yağı çiftçi traktörüne koyamıyor, traktörünü alıp gidemiyor. Traktörünü getirip bırakan ve geri alamayan çiftçi bizim alanımızı garaj olarak kullanıyor” dediğini anlatan Dr. Şevkin, diğer bir sanayici esnaf ise, demir fiyatlarına gelen zamlardan yakınıp, “Pandemiden önce demirin tonunu 4 bin 500 liradan alırken şimdi 16 bin liraya alıyorum. Aldığımız her şeyden zarar ediyoruz. İşi istediğiniz kadar kaliteli yapın fahiş fiyatlar tüm her şeyi alt üst etti. Yeni bir kan lazım, yeni bir seçim lazım” ifadelerine yer vermiştir.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI!

Vatandaşların yoğunlukla, “Erken seçim istiyoruz”, “Geçinecek bir ortam kalmadı”, “Bir daha bunlar kazanırsa dükkanı kapatır giderim”, “Güzelim ülkeyi ne hale getirdiler” söylemleriyle iktidara olan tepkilerini açık yüreklilikle dile getirdiğini, bir çiftçinin ise “Bağı sattım, pekmez leğeni aldım” ironisiyle tarımın geldiği durumu özetlediğini anlatan Dr. Şevkin, Türkiye’de vatandaşların artık geçinemediğini ve erken seçimin kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.