CHP Hükümeti ‘Gri Liste’ konusunda 3 yıl önce uyarmış

CHP Hükümeti ‘Gri Liste’ konusunda 3 yıl önce uyarmış
CHP'nin 3 yıl önce "Türkiye'nin gri listeye alınması" ihtimaline ilişkin soru önergesi verdiği ortaya çıktı.

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), geçtiğimiz günlerde Türkiye''yi kara para ve terör finansmanıyla mücadeledeki başarısızlığı nedeniyle "Gri liste"ye almıştı.

3 yıl önce bu konuda uyarılarda bulunduğunu belirten CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, 2019 yılında TBMM Başkanlığı''na sunduğu soru ve araştırma önergelerini hatırlattı.

Fotoğrafta CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, 

FATF tarafından 16 Eylül 2019''de yayımlanan rapora atıf yapılan önergede "Yapılan düzenlemelerin kara paranın aklanması alanında yarattığı zafiyet uluslararası kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele Kuruluşu FATF (Mali Eylem Görev Gücü) son raporuna da yansımıştır. OECD bünyesinde kurulan ve 24 Eylül 1991 tarihinde Türkiye''nin de üye olduğu FATF, 16 Aralık 2019''da kamuoyunu açıkladığı Türkiye ile ilgili son raporunda ülkemize kara para aklama ve terörizm finansmanıyla uyarılarda bulunmuştur" denilmişti.

Bunun yanında önergede "Para aklama ve terörizm finansmanı konusundaki soruşturmalar ve adli takibatın geliştirilmeli, para aklama davalarında mali istihbaratın kullanımının güçlenmesi ve farklı para aklama yöntemlerinin soruşturulması ve yargılanması için ulusal bir strateji geliştirilmeli'' gibi tavsiyelerin yer aldığı raporda, gerekli ilerlemelerin sağlanamaması durumunda ülkemizin ''Gri liste''ye alınacağı belirtilmektedir" uyarısı yapılmıştı.

CHP’Lİ MURAT BAKAN’DA UYARMIŞ

Öte yandan 26. ve 27. Dönem Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili, TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü Murat Bakan twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda aynı uyarıyı 10 ay önce yaptığını hatırlattı.

Murat Bakan paylaşımında “Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FAFT), Türkiye''yi yeniden kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda ''yeterince çaba göstermeyen'' ülkelerin bulunduğu ''gri liste''ye aldı. 10 ay önce Meclis''te yaptığım konuşmayı paylaşıyor, uyarıları hatırlatıyorum...” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler