CHP'li Türeli: Enflasyon ve kur yükselirken faiz indirimi trajikomik

CHP'li Türeli: Enflasyon ve kur yükselirken faiz indirimi trajikomik
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Yeniçağ TV’de Kübra Çelebi’nin canlı yayın konuğu oldu. Türeli, "Enflasyon ve kur yükselirken faiz indirimi trajikomik" dedi.

Yeliz Şenyerli // Yeniçağ Özel

Merkez Bankası’nın 100 baz puanlık faiz indirim kararının nedenlerini değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Türeli, bu kararın trajikomik olduğunu, insan literatüründe yeri olmayan bir yaklaşımla ısrarla faiz indirdiklerini ifade etti.

Türeli, “Enflasyonun ve kurun yükseldiği bir ortamda, anlaşılabilir bir şey değil. Ülke açısından da çok ciddi tahribatlar oluşturuyor.” dedi.

Milletvekili Türeli, yönetimin 2023’teki ekonomi hedeflerine de değindi.

2023 ekonomi hedeflerinin çok uzağındayız, diyen Türeli, “2011 yılında çok iddialı bir yapı içinde Türkiye’nin dönüştürüleceği açıklanmıştı. Örneğin; kişi başına düşen milli gelirin, 25 bin dolar olması öngörülüyordu. En son yaptıkları programda bunu çok daha aşağılara, 10 binlere düşürdüler; ama 8 bin dolara doğru inecek.” diye konuştu.

Bu düşüşün sebebini kurdaki artış olarak açıklayan Türeli şu ifadeleri kullandı:

“Çünkü kurdaki her artışta, içerideki milli geliri Türk lirası olarak belirliyorsunuz. Sonra onu, dolara dönüştürüyorsunuz. Milli gelir, daha aşağıya inecek. İşsizlik oranları daha yukarıya çıkacak.”

İzmir Milletvekili Türeli, enflasyonun ve faiz oranlarının yukarıya doğru çıkacağına da dikkati çekti. Yaptığı açıklamada: “Faizleri indirmeye çalışıyoruz. Yarın öbür gün Türkiye, faizleri yükseltmek zorunda kalacak. Yani her şeyde tekrar başa dönecek, orada müthiş bir kayıp olacak ve bunu hepimiz yaşayarak görüyoruz.” ifadelerine yer verdi.