CHP cemevleri için harekete geçti. Meclis'e kanun teklifi verildi

CHP cemevleri için harekete geçti. Meclis'e kanun teklifi verildi
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, cemevlerinin elektrik giderlerinin Diyanet İşleri Bakanlığı’nca karşılanması için TBMM’ye kanun teklifi verdi.

ANKA - CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, 6466 sayılı Elektrik Piyasası Hakkında Kanun’da değişiklik yapılması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. Teklifin yasalaşması halinde cemevlerinin elektrik faturası Diyanet İşleri Bakanlığı’nın bütçesinden karşılanacak.

Burhanettin Bulut, konuya ilişkin bugün yaptığı açıklamada, kanun teklifinin gerekçesini şöyle açıkladı:

Anayasa’mızdaki laiklik ilkesi, devletin tüm inanç gruplarına karşı tarafsız olması, eşit mesafede durmasını gerektirir. Ancak ülkemizde utanası bir durum var. Alevi yurttaşlarımız diğer tüm vatandaşlar gibi vergilerini vermelerine rağmen kendi kutsal mekanları, cemevleri maalesef ibadethane olarak sayılmamaktadır. Danıştay kararı olmasına rağmen uzun yıllardır derneklerin, örgütlerin, Alevi vatandaşların bu taleplerine karşı maalesef iktidar kayıtsız kalmaktadır. Son dönemlerde artan masraflar, özellikle doğal gaz ve elektrik gibi masrafları, bu ibadethaneleri açık kalmaya engellemeye başlamıştır. Çünkü bu kurumlar bir ticarethane olarak sayılmakta ve ona göre fatura kesilmektedir. Diğer inanç gruplarının ibadethanelerine baktığınızda; cami, mescit, sinagog, kilise, bunların hepsi ibadethane sayıldığı için elektrik faturaları ona göre kesilmektedir.
Alevi vatandaşlarımızı yok sayan, onların kutsal mekanlarını ticarethane gibi gören bu anlayış vicdanları karartmaktadır. Bu ülkede camiye, mescide, sinagoga, kiliseye ne tür işlem yapılıyorsa, onlar nasıl ibadethane olarak sayılıyorsa cemevlerinin ibadethane olarak sayılması gerekiyor. Bu ülkeyi yönetenlerin ayıbıdır bu. Bir an önce, cemevlerinin ibadethane sayılması için iktidar harekete geçmelidir.

İlgili Haberler