CHP'li Aykut Erdoğdu iktidara çok sert yüklendi: Bunları satmak vatana ihanettir

CHP'li Aykut Erdoğdu iktidara çok sert yüklendi: Bunları satmak vatana ihanettir
Tank Palet Fabrikası gibi MKE'nin de çok önemli kurumlardan biri olduğunu ifade eden CHP'li Erdoğdu, "Buralar özelleştirilemez, satılamaz. Bu yönde adım atanlar vatana ihanet de yargılanabilir" dedi.

BERKAY BİGEÇ / YENİÇAĞ

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Anayasa''ya göre Tank Palet Fabrikası''nın hiçbir şekilde satılamayacak, özelleştirilemeyecek ya da kiralanamayacak bir tesis olduğunu, buranın kanunlarda yeri olmayan bir yöntemle "peşkeş çekildiğini" söyledi. Tank Palet Fabrikası''nın özelleştirilmesinin yapılış şeklinin baştan sona hukuksuz ve şaibeli olduğunu öne süren Erdoğdu, şöyle dedi:

"Fabrikanın işletme hakkının verileceği şirket hiçbir şeffaf ihale süreci olmaksızın kamuoyuna açıklandı. Karar, 1. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü''ne bir genelge ile bildirildi. Özelleştirmenin nasıl gerçekleştirildiği, bir ihale süreci olup olmadığı bile bilinmiyor. Anayasa''ya göre de hiçbir şekilde satılamayacak, özelleştirilemeyecek ya da kiralanamayacak bir tesistir. Burası kanunlarda yeri olmayan bir yöntemle birilerine peşkeş çekildi.  Bu tesisin yabancı bir devletle ilişkilendirilmesinin hiçbir hukuki zemini, hiçbir hukuki tanımı yok. Bu işlem hukuki geçerliliğe sahip bir işlem olmayıp, bunun altında imzası olan herkesi yarın hukuk önünde çok zorlayacak bir duruma neden olacak. Özü itibarıyla, bu denli stratejik bir kuruluş olan Tank Palet Fabrikası, aslında özelleştirilemez, satılamaz, yabancı bir ülkenin ya da sermayesinin kontrolüne girmesine neden olunamaz. Bu durum, yarın bizi çok zor durumlara sokabilir."

Aykut Erdoğdu, dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde savunma sanayiinde stratejik öneme sahip fabrikaların teknik kapasiteleri, bilgi birikimleri, üretim altyapılarının özel önlemlerle korunduğunu vurguladı. Erdoğdu, şöyle devam etti:

"MKEK, Tank Palet''ten çok çok daha büyük, önemli ve stratejik bir kurum. Yeni anayasaya ve yasalara göre özelleştirilmesi veya kiralanması mümkün değil. Stratejik açıdan da Milli Savunma Bakanlığı organik sisteminden çıkartılması stratejik açıdan yanlış bir hamle. Oysa 3 Temmuz 2021 tarihinde resmi gazetede çıkan 7330 sayılı kanunla bir oldu bitti daha yapılıp bu kadar önemli kuruluş anonim şirket statüsü verilerek İktisadi Devlet Teşekkülleri arasından çıkartıldı. Her ne kadar şirketin bağlı bulunduğu bakanlık yine Milli Savunma Bakanlığı olarak belirtilmiş olsa da yarın bu şirketi Varlık Fonu bünyesinde etkisizleştirilmiş ve zarar eder biçimde ve hatta Tank Palet Fabrikası gibi yine birilerine peşkeş çekilmiş bulabiliriz. MKEK gibi bir kurumu, Türkiye''nin silahını yapan ve stratejik açıdan bu denli bir kuruluşu peşkeş çekme, başka devletlerin etkisi altına sokulması yönünde adım atan her kim varsa, vatana ihanet de dahil pek çok ciddi suçtan yargılanmalarına neden olur."
Aykut Erdoğdu, muhalefet olarak kamu kaynaklarının nerelere harcandığını sorma ve denetleme görevlerinin olduğunu hatırlattı, "128 milyar dolar nerede?" sorusunun yanıtı verilinceye kadar sormaya devam edeceklerini kaydetti.

İlgili Haberler