CHP’li Çetin Arık’tan ‘adrese teslim ihale’ iddiası

CHP’li Çetin Arık’tan ‘adrese teslim ihale’ iddiası
CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kayseri 12. Hava Bakım Ana Üs Komutanlığı’nda yapılacak olan iki hangarın ihalesiz olarak, Kayseri Şehir Hastanesi’ni de yapan YDA şirketine verildiğini iddia ederek, bu duruma sert tepki gösterdi.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, 12 Hava Bakım Ana Üs Komutanlığı’na 140  milyon lira bedelle yapılacak olan iki hangarın ihalesiz olarak YDA şirketine verildiğini iddia etti.

Kayseri Şehir Hastanesi’ni de yapan YDA şirketine adrese teslim olarak verildiğini savunan Arık, şöyle konuştu:

“Şimdi de bir ballı kaymaklı hiç hem de ihalesiz olarak Kayseri Şehir Hastanesi’ni de yapan YDA şirketine verildi. YDA şirketi Kayseri 12. Hava Bakım Üssü’ne iki uçak hangarı yapacak, karşılığında ise devletten 140 milyon lira para alacak. Bu işi ihalesiz bir yöntemle, kılıfına uydurarak, başında Kayserili bir bakanın olduğu Milli Savunma Bakanlığı’na ait bir şirketin vermesi de ayrıca cabası…”

"ALLAH’TAN KORKUN"

Kayseri’nin sanayisine, ticaretine, siyasetine yön verenlerin bu duruma sessiz kalmasına tepki gösteren Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

"Şimdi ben milletim adına, Kayseri’de salgın döneminde işsiz aşsız kalmış binlerce yurttaşım adına soruyorum: Kayseri’de yapılacak bir iş için Kayseri’de faaliyet gösteren 500’e yakın inşaat firması varken, niçin bu ballı kaymaklı işi ihalesiz bir şekilde YDA’ya verdiniz? YDA yerine şeffaf, saydam, adil bir ihale yaparak salgın sürecinde zor günler geçiren inşaat firmalarımız desteklenemez miydi? Sayın Mustafa Eliaş, YDA Kayseri Şehir Hastanesi’ni yaptı, oğlunuz da Kayseri Şehir Hastanesi’nin yemek dağıtım işini yapıyor. Siz bu işin neresindesiniz? Ey Kayseri sanayisine, Kayseri Ticaretine, Kayseri ekonomisine yön verenler niçin sessiz kalıyorsunuz, niçin kafanızı kuma gömüyorsunuz. Ey Kayseri medyası, akşamları televizyonlarda tartışma programları yapanlar neredesiniz? Niçin kör, sağır, dilsizsiniz. Ey Kayseri benim sevdam diyenler nerelerdesiniz? Ülkenin kaynaklarını yandaşa peşkeş çeke çeke koskoca Türkiye Cumhuriyeti’ni el açar hale getirdiniz. Yeter artık, elinizi vatandaşın cebinden çekin. Kuldan utanmıyorsanız, Allah’tan korkun…"

MSB’DEN İLGİLİ HABER İÇİN TEKZİP METNİ

Yeniçağ Gazetesi’nde (www.yenicaggazetesi.com.tr) 22.05.2020 tarihinde yayınlanan “CHP’li Çetin Arık’tan ‘adrese teslim ihale’ iddiası” başlıklı asılsız haberin içeriğinde; CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık’ın 12. Hava Bakım Ana Üs Komutanlığı’na 140 milyon lira bedelle yapılacak olan iki hangarın ihalesiz olarak YDA şirketine verildiğini iddia ettiği ifadelerine yer verilmiş ve iddia sahibinin Milli Savunma Bakanlığı hakkında sarf ettiği tamamen gerçek dışı ve iftira mahiyetindeki açıklamaları konunun gerçek boyutu araştırılmaksızın olduğu gibi yayınlanmıştır. Bu asılsız etik dışı haberler, Milli Savunma Bakanlığımız nezdinde üzüntüyle karşılanmaktadır.

Bahse konu hangar yapım işine ilişkin proje 1325 sayılı Kanun kapsamında, yönetim hakları Milli Savunma Bakanlığına ait bir kamu şirketi olan Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT) tarafından yürütülmekte olup bahse konu haberde YDA ile yapılan sözleşmeye ilişkin yer alan iddialar tamamen gerçek dışıdır. Şöyle ki;

ASFAT, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na tabii olmamakla birlikte, üstlendiği işleri kaliteli, hızlı ve en uygun fiyatla tamamlama prensibine uygun şekilde, uluslararası önem arz eden bahse konu projeyi gerçekleştirebilecek yetkinlikte altı firma ile teklife çağrı dokümanını paylaşmıştır. Teklif talep edilecek firmalar projenin gerçekleştirileceği şehir bazında değil ülke genelindeki tüm firmalar göz önünde bulundurularak proje büyüklüğüne göre profesyonel olarak belirlenmiş olan değerlendirme kriterleri kapsamında seçilmektedir. Altı firmadan beşi tekliflerini ASFAT’a iletmiş olup açık ara en düşük teklif YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. (YDA) tarafından verilmiştir.

Bunun üzerine en avantajlı ve açık ara en düşük bedelli teklifi veren YDA ile sözleşme imzalanmıştır. Bu itibarla, söz konusu haberde geçen iddialar asılsız ve mesnetsiz olup bahse konu haberde geçen bedel de gerçeğe uygun değildir.

ASFAT, savunma sanayi sektöründe önemli bir rol üstlenmiş olup milli güvenliği ilgilendiren projeler yürütmektedir. Bu projelerin yürütülmesinde sözleşme koşullarının hızlı ve kaliteli şekilde yerine getirilmesi için ciddi bir çaba sarf edilmektedir. Aynı şekilde Türk Savunma Sanayii’nin ihracat projeleri kapsamında olan ve uluslararası düzeyde önem arz eden bir proje kapsamında yapılan bu hangar inşaatı da, ülkemizde mevcut pandemiye rağmen aksaklık olmaksızın takvimine uygun şekilde yürütülmektedir. Devletimizin ve milletimizin menfaatleri her zaman en önemli önceliğimiz olduğundan, bu konuda hiçbir şekilde taviz verilmesi mümkün değildir.

Yukarıda açıklandığı üzere, Yeniçağ Gazetesi’nde 21.05.2020 tarihinde yayınlanan “CHP’li Çetin Arık’tan ‘adrese teslim ihale’ iddiası” başlıklı haberin gerçeğe aykırı bilgiler içerdiği, kişilik haklarına tecavüz niteliğini taşıdığı, Milli Savunma Bakanlığı tüzel kişiliği ile ASFAT’ın ticari kişiliğinin ve itibarının zarar görmesine neden olduğu açıktır.

Bu kapsamda habere ilişkin yasal haklarımız saklı olmak üzere yukarıda yer alan açıklamalarımız kamuoyunun takdirlerine saygıyla duyurulur.

tekzip.jpg