CHP'li Erdoğdu'nun sorularına Bakan Albayrak'tan linkli yanıt

CHP'li Erdoğdu'nun sorularına Bakan Albayrak'tan linkli yanıt
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu’nun Merkez Bankası ile Yap-İşlet-Devlet projelerine ilişkin verdiği soru önergesine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, web sitesi linki atarak cevap verdi. Erdoğdu, Bakan Albayrak'a tepki göstererek, "Tek adam rejiminin Türkiye’yi getirdiği nokta bu" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlandırılması için Merkez Bankası ile Yap-İşlet-Devlet projelerine ilişkin soru önergesi vermişti. Bakan Berat Albayrak, CHP’li Aykut Erdoğdu’nun verdiği soru önergesine link atarak cevap verdi.

CHP’li Erdoğdu, Bakan Albayrak’ın tutumuna sert tepki gösterdi. Bakan Albayrak’ın verdiği linkli cevapla hem Anayasa’yı hem Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) iç tüzüğünü ihlal ederek suç işlediğini söyleyen Erdoğdu, “Tek adam rejiminin Türkiye’yi getirdiği nokta bu. Seçilmişler değil, atanmışlar ülkeyi yönetiyor ve onlar da TBMM’nin iradesini yok sayıyor hatta alay ediyor. Albayrak’ın bu gayri ciddi tutumunu kınıyorum” dedi.

“BİZ DETAY SORUYORUZ, ONLAR...”

Bakanları milletin iradesine daha saygılı ve ciddi olamaya davet eden CHP’li Erdoğdu, “Devletin kurumlarını yönetmek için atanmış bakanları, milletin iradesine daha saygılı ve ciddi olmaya davet ediyorum. Merkez Bankası’na ilişkin verdiği linkteki bilgileri zaten biliyoruz. Yap-işlet-devret projelerine ilişkin biz detay soruyoruz, onlar global rakamlar veriyor. Biz soru önergelerini hazırlarken zaten o linkleri inceleyerek, orada olmayan bilgileri soruyoruz” ifadelerini kullandı.


İŞTE O SORULAR

CHP’li Aykut Erdoğdu’nun Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle yönetilen sorular ise şöyleydi:

-YİD projelerinden yıllar itibarıyla proje bazında Hazine’ye gelir olarak aktarılan tutarlar ne kadardır?

-YİD projelerinden işletme ya da yapım aşamasında olup bedel artırıcı sözleşme tadiline tabi olan projeler var mıdır? Varsa bunların tadil nedenleri ve getirdiği ek maliyetler, proje bazında, nedir?

- Sözleşmesi tamamlanmış olan YİD projelerine ait garantilerin yıllara göre nev’i ve miktarları nedir? İşletme aşamasında olan ve işletmeye açılacak olan YİD projelerine önümüzdeki yıllarda, yıl ve proje bazında, ne kadarlık geçiş/hasta/alım vb. garantisi ve buna bağlı olarak ne tutarda garanti ödemesi yapılması öngörülmektedir?

- YİD projelerinin muhasebeleştirilmesi ve hesaplarının izlenmesi hususunda hangi standart uygulanmaktadır? Bu yöndeki uygulama, tüm YİD projeleri için standart biçimde uygulanmakta mıdır?

- Değişik yıllık programlarda yer alan tedbirler göz önüne alındığında mevzuatın sadeleştirilmesi, muhasebe, mali raporlama, ileriye dönük risklerin belirlenmesi ile yatırımların bütçe ile bağlantısının kurulması hususunda şu ana kadar atılmış olan ve 2020 döneminde somut olarak atılacak adımlar nelerdir?