CHP'li Ömer Fethi Gürer: En büyük zulmü çiftçiler görüyor

CHP'li Ömer Fethi Gürer: En büyük zulmü çiftçiler görüyor
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Gürer, ekim alanlarının sürekli küçüldüğüne, çiftçinin giderek tarımdan uzaklaştığına dikkat çekti.

TBMM’de gündem dışı söz alan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin sorunlarını gündeme getirdi.

Gürer, Türkiye’de 2002 yılında 13 milyon 800 bin hektar olan hububat ekim alanının 10 milyon hektara, 9 milyon 300 bin hektar olan buğday ekim alanının ise 7 milyon 300 bin hektara gerilediğini söyledi. Kuru bakliyat üretim alanının yüzde 35 daraldığını belirten Gürer, “AKP döneminde çiftçi büyük sıkıntı yaşıyor, bu dönemde gördüğü zulmü hiçbir dönemde görmediğini söylüyor” dedi.

DEPODAKİ ÜRÜNLER ÇÜRÜYECEK

Gittiği köy ve kasabalarda patates ve soğanın depoda kaldığına ve bir ay içinde satılmazsa çürüyeceğine dikkat çeken Gürer, “90 kuruş maliyeti olan patates ne yazık ki 85 kuruşa alıcı bulamıyor. Soğanda maliyet 70 kuruş, onda da şu anda üretici 60 kuruşa ürününü satamıyor.

Bu durumda, keşke Ticaret Bakanı geçen yıl bastığı depolara bir kere gidip baksa ve Tarım Bakanı’na ‘Depodaki ürünler çürüyecek. Geçen yıl ‘terörist’ dediğimiz çiftçiye kendimizi affettirelim, onun için de depodaki ürünleri Toprak Mahsulleri Ofisine alalım, tüketici de ucuza ürün alma şansına sahip olsun’ dese” şeklinde konuştu.

Çiftçi nohudu 3 liraya bile tüccara satamazken tarlada 5 lira olan fasulyenin şu anda ithal lobisinin uyguladığı stratejiyle 30-40 lirayı bulduğunu belirten Gürer, “Kendi çiftçimiz değil, yabancı çiftçiler destekleniyor. Bu yolla ülkeye getirilen ürünlerde de büyük vurgunlar oluyor” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ EKİM YAPAMAZ NOKTAYA ULAŞTI

Gürer konuşmasının devamında, tohum, ilaç ve gübrede yüzde 100’ü bulan artışların yanı sıra, sulama suyunda kullanıldığı için elektriğe yapılan iki yılda yüzde 108’e yakın zammın, çiftçiyi ekim yapamaz noktaya taşıdığını vurguladı.

Tarım kredi kooperatiflerinin çiftçiye ticari işletme gibi faiz uyguladığına da dikkat çeken Gürer, kaynak kullanım bedeli nedeniyle çiftçinin, tarım kredi kooperatifinden aldığı kredileri ödeyemediğinden icralık olduğunu ve çiftçilere kefil olan arkadaşlarının da mağduriyet yaşadığını ifade etti.

İKTİDAR BİR GİRİŞİMDE BULUNMUYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçilerin yaşadığı sorunları çözmek için iktidar ne yazık ki bir girişimde bulunmuyor. Elektriğe gelen zamların yanında; tohumda, gübrede, ilaçta yaşanan sıkıntılara karşı da çözüm üretmiyor. Bunun sonucunda tarım alanları daralıyor. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin dışında, özel bankaların da çiftçinin boğazına sarıldığı bir dönemdeyiz. Acilen vermiş olduğumuz kanun teklifleriyle çiftçi borçları beş yıl vadeye yayılarak ötelenmeli, faizlerin silinmesi sağlanmalı. Köylüyü, çiftçiyi, destekleyecek kanunları bir an önce çıkarmalıyız diyorum” diye konuştu.