CHP'li Suzan Şahin: "KYK üzerinden rant kapısı açıldı"

CHP'li Suzan Şahin: "KYK üzerinden rant kapısı açıldı"
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, yerel seçimlerin ardından TÜRGEV, TÜGVA, Ensar, İlim Yayma gibi vakıf ve derneklere büyükşehir belediyeleri üzerinden aktarılan paraların kesilmesi sonrası KYK üzerinden 'rant kapısı' açıldığını iddia etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Suzan Şahin, TÜRGEV, TÜGVA, Ensar, İlim Yayma gibi vakıf ve derneklere büyükşehir belediyeleri üzerinden aktarılan paraların seçimleri kazanan CHP’li belediye başkanları tarafından kesilmesi sonrası, bu dernek ve vakıfların yurtlarındaki öğrencilere beslenme ve barınma desteği adı altında Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) üzerinden 'rant kapısı' açıldığını iddia etti.

CHP'li Şahin, Şahin, KYK'nın, yurtlarında öğrenci barındıran TÜRGEV, TÜGVA, Ensar, İlim Yayma, ÖNDER gibi vakıf ve derneklere 'para yardımında' bulunduğunu, vakıf ve derneklere ait yurtlarda öğrenci sayısı fazla gösterilerek milyonlarca liralık rant sağlandığını söyledi.

"YURTLAR DOLU GÖSTERİLEREK DOLULUK ORANINA GÖRE ÖDEME YAPILIYOR"

Şahin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

‘‘Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından kamu yararına çalışan dernek ve vakıflara her ay öğrenci başına beslenme ve/veya barınma desteği adı altında ödenek ayrıldığı, özellikle iktidara yakınlığı ile bilinen TÜRGEV, TÜGVA, Ensar, İlim Yayma, ÖNDER gibi vakıf ve derneklere yüksek miktarda para yardımları yapılıyor. 2018 yılından itibaren Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün, yurtlarında öğrenci barındıran vakıf ve derneklere beslenme ve/veya barınma desteği adı altında 'para yardımında' bulunduğu yetkililerce açıklanmış, sonraki dönemde ise bahsi geçen vakıf ve dernek yurtlarına öğrenci başı ödeme yapıldığı, dernek ve vakıfların Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne verdiği listelerin denetlenmediği, buna bağlı olarak da yurtlar boş olsa dahi doluymuş gibi gösterilerek tam doluluk oranına göre ödeme yapılarak kurum bütçesinden rant sağlandığı gelen bilgiler arasında. Yaptığımız araştırmalar bu söylentilerin maalesef doğru olduğunu gösteriyor.’’ 

"KYK FORMÜLÜNÜ HIZLANDIRDILAR"

Bu vakıf ve derneklere AKP’nin yönettiği büyükşehir belediyeleri üzerinden aktarılan paranın seçimleri kazanan CHP’li belediye başkanları tarafından kesilmesi sonrası bu vakıf ve derneklere Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü üzerinden rant sağlandığını iddia eden Şahin söyle konuştu:

‘‘Bu vakıf ve derneklere AKP’li belediyelerden milyonlarca lira para aktarılıyordu. Yerel seçimler sonrası seçimleri kazanan CHP belediye başkanlarının, vatandaşın vergileriyle meydana gelen devletin parasının rant dönüşmesini engellemesi, AKP’ye akan muslukları kesmesi ile, AKP’nin 1-2 yıl önce hayata geçirdiği KYK formülünü hızlandırdılar! Bu yandaş vakıf ve derneklere ait olan öğrenci yurtlarını tam doluluk oranında göstererek Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne öğrenci listesi veriyorlar. Yurdun kapasitesi 1000 kişi, kalan öğrenci sayısı 150 ama nedense devletin kurumu olan Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü hiçbir kontrol ve denetim yapmadan yurtta 1000 öğrenci kalıyormuş gibi fakir fukaranın vergisini bu vakıflara aktarıyor. Bu paralar nereye gidiyor, kimin cebine gidiyor milletimizin takdirine bırakıyorum.’’

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün bağlı olduğu Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunulan önergede Suzan Şahin’in, bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na şu soruları sordu:

- Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü hangi vakıf ve derneklere ait yurtlardaki öğrenciler için beslenme ve/veya barınma desteği sağlamaktadır? Bu vakıf ve derneklerin isimleri nelerdir?

- Bugüne kadar Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne başvuru yaparak beslenme ve/veya barınma desteği isteyen kaç adet vakıf ve derneğe olumsuz cevap verilmiştir? Olumsuz cevap verilerek beslenme ve/veya barınma desteği talebi reddedilen vakıf ve derneklerin isimleri ve ret gerekçeleri nelerdir?

- TÜRGEV, İlim Yayma Vakfı, TÜGVA, Ensar Vakfı, ÖNDER adlı vakıflarının sahibi olduğu kaç yurda Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü beslenme ve/veya barınma desteği sağlamaktadır? Bu yurtların öğrenci kapasiteleri ve doluluk oranı nedir?

- 2017-2018 ve 2018-2019 öğretim yıllarında hangi vakıflara kaç öğrenci için kaç TL beslenme ve/veya barınma ödemesi yapılmıştır? Vakıf ve derneklere şimdiye kadar toplam ne kadarlık bir beslenme ve/veya barınma desteği ödemesi yapılmıştır?

- Dernek ve vakıflardan Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü ‘ne verilen beslenme ve/veya barınma desteği yapılacak öğrenci listeleri ve sayıları bir denetime tabi midir? Denetim yapılıyor ise nasıl bir yol izlenerek bu yurtlardaki öğrenci sayıları denetlenmekte ve beslenme ve/veya barınma desteği ödemesi yapılmaktadır? Denetleme yapılıyor ise bu denetlemeyi yapan birim veya birimler hangileridir?