Çin’den terörle mücadele konusunda yeni strateji

Çin’den terörle mücadele konusunda yeni strateji
Suriye’de askeri gücü bulunmayan tek BM Güvenlik Konseyi üyesi olan Çin’de deniz aşırı ülkelerde operasyon yapacak bir anti- terör birliği kurulması için çalışmalar başladı. Yeni oluşturulacak birliğin özellikle IŞİD ile mücadele etmesi bekleniyor.

Serkan TALAN / Yeniçağ

Çin, özellikle deniz aşırı ülkelerde mücadele edecek yeni bir anti-terör timi kurulması için çalışma yürütüyor. Pekin yönetimi, 2015 yılında ordunun yurt dışında operasyon yapmasına izin veren bir kanun tasarısını onaylamıştı. Yasalaşan tasarı terörle mücadele kapsamında çıkarıldı.

Çin’de hükümete yakın medyada çıkan haberlere göre, yeni anti-terör gücünün özellikle Orta Doğu’dan gelen IŞİD tehdidi ile mücadele edecek.

Çin’de orduya bağlı bir güç olan Halkın Silahlı Polisi İstihbarat Şefi Zhang Xiaoqi devlet haber ajansı Xinhua’ya yaptığı açıklamada yeni, kurulacak anti terör timinin ordunun modernizasyonu açısından önemli yer tuttuğunun altını çizdi. Yeni kurulacak birliğin karada ve denizde operasyon yapacağının altını çizen, Zhang, terörle mücadele kapsamında yapılan hazırlıkların ülke çıkarlarını her yerde koruyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Yurt dışında operasyonlara katılmayan Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi içinde Suriye’de askeri gücü bulunmayan tek ülke olarak dikkat çekiyor.

Pekin yönetimi, 2015 yılında bir Çin vatandaşının IŞİD tarafından rehin alındıktan sonra öldürülmesi sonrası terörle mücadele konusunda yeni bir strateji belirlemek için harekete geçmişti.