Dünyada ilk: Cins köpek klonlandı

Dünyada ilk: Cins köpek klonlandı
Güney Kore’de bir araştırma ekibi, genetiği değiştirilmiş deri hücrelerinden cins köpek klonladığını duyurdu.

Güney Kore''li bir bilim insanı ekibi köpeklerde kanser, Parkinson hastalığı, Alzheimer ve felçle bağlantılı olan genleri devre dışı bıraktı.

Pek çok safkan köpeğin, genetik çeşitliliğin olmaması nedeniyle kalp, deri, kemik ve göz sorunları gibi kalıtsal genetik rahatsızlıklardan mustarip olduğu ortaya çıktı.

Bu sebeple hayvanseverler, cins kedi ve köpeklerin çoğaltılmamasını önerdi. Fakat günümüzde özellikle cins köpeklerin, evcil hayvanlar arasında en çok tercih edildiği açıklanmıştır.

Araştırma ekibiyse yeni teknoloji sayesinde safkan köpeklerin daha sağlıklı olabileceğini savundu.

Ekipte yer alan Okjae Koo, "Bu, köpeklerde bu genom düzenleme yöntemini yerleştirmeyi hedefleyen araştırmamızın daha ilk adımı" ifadelerini kullandı.

The Telegraph’a konuşan Koo, "Araştırmamızın nihai amacı, bu teknolojiyi kullanarak köpekleri akrabalarıyla çiftleştirerek yetiştirmenin neden olduğu patojenik mutasyonlardan iyileştirmek" dedi ve ekledi:

Bu teknolojiyi çeşitli köpek türlerindeki hastalık yapıcı mutasyonları silmek için kullanma planımız var. Hayvanları iyileştirmek için gen tedavisi ürünleri geliştiriyoruz.

Bu araştırmayla bilim insanları, yalnızca cins köpeklerdeki hastalıkların değil, klonlanan canlıların hastalıklara karşı daha hassas hale gelmesini de sağlamak istiyor.

Çünkü köpek klonlama, son yıllarda yetiştiriciler arasında da popüler bir uygulama haline geldi. Birçok evcil hayvan sahibi, ölen hayvanının "genetik ikizini" tercih etmeye başladı.

Klonlanan hayvanlar, genetik ikizleriyle aynı zeka, mizaç ve görünümü paylaştı. Ancak sağlık sorunlarına daha da yatkın oldular.

Hayvanlar üzerindeki genetik mühendisliği ve klonlama çalışmaları bu sebeple etik sorunları beraberinde getirdi.

Genetiği değiştirilmiş hayvanların refahıyla ilgili tartışmalar, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü''nün yönergeleri doğrultusunda sürdürülüyor.

İlgili Haberler