Bir günde kapanmıştı. CNN muhabirine Taliban'dan saldırı

Bir günde kapanmıştı. CNN muhabirine Taliban'dan saldırı

Taliban'ın kontrolü altına giren Afganistan'da yayın yapan CNN International ekibi ve deneyimli muhabir Clarissa Ward bir anda canlı yayın sırasında Taliban üyelerinin saldırısına uğradı. O anlar gündeme bomba gibi düştü.

Kaosun hakim olduğu ülkede uluslararası haber ajansları ve dünya televizyonları Afganistan''dan, özellikle de iç karışıklığı kendini en çok gösterdiği yer olan başkent Kabil''den tehlikeye rağmen yayın yapmaya devam ediyor.

Bu ekiplerden CNN International''ın deneyimli orta doğu muhabiri Clarissa Ward, olayların başladığı ilk günden beri Kabil''den yaptığı canlı yayınlarda ülkedeki durumu dünyaya anlatıyor.

Afganistan''da kadınlar, Taliban''ın "biz değiştik'' açıklamalarını samimi bulmayarak sokağa çıkmaya korkarken, CNN International muhabiri Clarissa Ward''un da bir günde değişen görüntüsü tüm dünyada gündem yaratmıştı. Taliban ülkeyi ele geçirmeden önce başı açık bir şekilde haber aktaran Ward, Taliban''ın yönetimi ele geçirmesiyle birlikte çarşaf giymişti.

CNN International muhabiri Clarissa Ward ve ekibi, dün Kabil sokaklarında dolaşarak canlı yayında son durumu aktarırken bir anda Taliban üyeleri karşı karşıya kaldı.

Çaresiz Afganlar ve tahliye uçuşuyla kaçmayı uman aileler Ward ve ekibine ellerindeki belgeleri gösterip ülkeden nasıl kaçabileceklerini sorarken kalabalığı kontrol etmek için ateş açan Taliban üyeleri bir anda ekibin etrafını sardı.

Ward, olayın ardından CNN''e yaptığı açıklamada, "Etrafta bize yaklaşan Taliban savaşçıları vardı, bir adam yüzümü kapatmam için bana bağırıyordu, yoksa benimle konuşmazdı" ifadelerini kullandı.

BİSİKLET KİLİDİNDEN KIRBAÇ TAŞIYAN ADAM

CNN International ekibi ayrıca devasa derme çatma kırbacı taşıyan bir adam ile karşılaştığını aktardı. Taşıdığı kırbaç aslında ikiye bölünmüş bir bisiklet kilidiydi, bu yüzden ağır metal asma kilit hala ortadaydı. Clarissa Ward, adamın yoluna kim çıkarsa çıksın, onu uzaklaştırmak için bu kırbacı kullandığını belirtti. Bir noktada, bir Taliban savaşçısının AK-47 saldırı tüfeğinin güvenliğin açtığı, havaya kaldırıp ateş açmak için hazırlık yaptığı görüldü.

KORKU DOLU ANLAR

Bu görüntü karşısında CNN ekibi saniyeler içinde siper almak için koşmak zorunda kaldı. Taliban''ın CNN ekibiyle yüzleştiği anların görüntüleri korkuttu.

"En korkutucu an", iki Taliban savaşçısının CNN yapımcısını telefonuyla video çekerken gördüğü zamandı. Tüfeklerini kaldırarak saldırıya hazır bir şekilde gazetecilere doğru hücum ettiler. Ward, "Onu tabancayla dövmeye hazırlardı" dedi. Fakat başka bir Taliban militanı araya girip diğerlerine Ward''ın ekibinin haber verme izni olan gazeteciler olduğunu söylediğinde, geçmelerine izin verildi.

HAVAALANINDAKİ KALABALIK 

CNN ekibiyle olan bu korkunç karşılaşmadan hemen önce, Ward ve ekibi, Kabil''deki havaalanının dışında bekleyen öfkeli Afganlarla konuştu. Bazıları kendilerini terk edilmiş hissettiklerini ve ABD liderleri tarafından yalan söylendiğini belirtti.

Ward, "Her türlü çılgın durumu haber yaptım. Bu tam bir kargaşaydı. Çılgıncaydı. Sıradan bir sivil için dayanılmaz bir durumdu" dedi.

HAVAYA VE KALABALIĞA ATEŞ ETTİLER 

Havaalanının dışında konuşlanan Taliban, zaman zaman kalabalığı kontrol etmek için havaya ve kalabalığa ateş açıyor.

Ward, "Bu çok üzücü" dedi ve ekledi: 

"Herkes kağıtları ve pasaportlarıyla yanımıza gelip "Lütfen, Ben tercümandım. İçeri girmeme yardım et, Amerika''ya gitmeme yardım et." diyor.

''KABİL HAVALİMANI''NDA 12 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ''

Taliban''ın kontolü ele geçirmesinin ardından dünyanın gözü kulağı sadece 9 günde düşen Afganistan''da. Bir yandan siviller ülkeyi terk etmeye çalışırken diğer yandan korkunç görüntüler gelmeye devam ediyor. NATO, yaptığı son açıklamada pazar gününden bu yana Kabil Havaalanı''nda 12 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Bu kişilerin bir kısmı çıkan izdihamlarda bir kısmı ise açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.

İlgili Haberler