Çocuklara ayakkabı seçerken dikkat!

Çocuklara ayakkabı seçerken dikkat!
Çocuğunuzun ayak sağlığını korumak istiyorsanız ayakkabı seçimlerine dikkat etmeniz gerekiyor. Peki, çocuklara ayakkabı seçerken nelere dikkat edilmelidir? Seçiminizde kaliteli ve destekleyici ayakkabılar yer alması şart. Bunun yanı sıra ayak şeklinde bozukluklar varsa ne yapılmalıdır?

TV100’ün haberine göre; Çocuklarınızın ayak sağlığını korumak isteyen aileler çocukları için en iyi ayakkabıyı seçmek istiyor. Google''da bu konu hakkında en çok "Çocuklara ayakkabı seçerken nelere dikkat edilmelidir?" gibi aramalar yapıyorlar. Çocuklarına geniş tabanlı mı dar tabanlı mı, yoksa yumuşak mı sert tabanlı mı ayakkabı seçmenin daha sağlıklı olduğunu merak edenler araştırıyor. Peki, Ayak şeklinde bozukluklar varsa ne yapılmalıdır? Ortopedi ve Travmatoloji, Çocuk Ortopedisi Uzmanı Op. Dr. Ozan Ali Erdal, çocuklara ayakkabı seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve doğru ayakkabı seçiminin önemini sizler için anlattı.

 

 

 

ÇOCUKLARA AYAKKABI SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Çocuğunuzun ayak sağlığını korumak için yapabileceğiniz ilk şeylerden biri onlara kaliteli ve destekleyici ayakkabılar seçmenizdir.

Dar, numarası büyük, aşırı sert, ağır veya yaş ve ayağa uyumsuz ayakkabıların seçilmesi, çocukların ayak gelişimlerini olumsuz etkilemesinin yanı sıra yürümeleri, koşmaları ve diğer aktiviteleri için kısıtlayıcı bir etki yaratmaktadır.

İLK AYAKKABILARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Çocuklarda yürüme çağının başında ayakkabı seçiminde başlangıç olarak yumuşak tabanlı, hafif, esnek ayakkabılar seçilmelidir. Çocukların yürüme becerisi geliştikçe dışarıda daha uzun mesafeler yürüyebilecekleri için tabanı zemine uyumlu ama halen özellikle ön yarımı esnek yapıda olan hafif ayakkabılar tercih edilmelidir.

AYAK ŞEKLİNDE BOZUKLUKLAR VARSA NE YAPILMALIDIR?

Çocukların ayağında bir şekil bozukluğu varsa bir çocuk ortopedisti tarafından değerlendirilmelidir. Ayakkabıların ayağın şeklini düzeltmeyeceği özel hallerde verilse bile giyildiği anlar için faydaları olacağı unutulmamalıdır.

Dört yaş altında sıkça görülen esnek düztabanlıkta ayakkabının iç tarafında iç kavisi destekleyecek bir tümseğinin olması, topuk çevresini sertçe kavraması önemlidir. Bu sayede ayakkabı içerisinde yani dışarıda uzun yürüme ya da oynama zamanlarında normal basıyor olacaktır. Ancak ayak şeklinin olgunlaşıp iç kavisin derinleşmesi ise gelişim sürecinde kendiliğinden gerçekleşecektir.