​​​​​​​Çocukluğumdaki Adnan Menderes

Haliç-Fener'deki ortaokul yıllarından hatırımda kalma epeyi Adnan Menderes'le ilgili anım var. O senelerde merhum Başbakan'ı daha sabah ezanı okunmadan siyah makam aracıyla bölgemizde görürdük. İstanbul'da büyük bir imar seferberliği başlamıştı. Vatan ve Millet caddeleri, Aksaray meydanı inşası için ortalık istimlak-yıkım ve şantiye yeri halindeydi. Hemen hemen aynı saatlerde arkadaşlarımla birlikte bizim de oralara gidiş nedenimiz Menderes'i görmek değildi ama yine de onunla karşılaşmak bir alışkanlık olmuştu.

Hurda ve sigara

Evet bizim orada bulunuş sebebimiz çok farklıydı; para kazanmak. Ortalıktaki çivi ve demir parçalarını elimizdeki kaplara toplayıp Çırçır'da açılmış hurdacılara satıyorduk. Bu işten iyi de para kazanıyorduk. O zamanlar ikinci gelir kaynağı da sigaraydı. Bugün Haliç'te Unkapanı Köprüsü'nün yanıbaşında Kadir Has Üniversitesi olan tütün fabrikasında (Reji) çalışanların pek çoğu istihkakları olan sigaraları içmeyip satıyorlardı.

Pilav-ayran ziyafeti

Bizimle birlikte bölgeye bir kişi daha gelirdi; nohutlu pilav satan yaşlı bir adam. Tabi bunun yanında mutlaka manda yoğurdundan yapılmış ayran da bulunurdu. Menderes, bir yandan çevrede gözlemlerini sürdürürken bir yandan da yaşlı satıcıya göz kırparak yanına çağırırdı. Siyah İtalyan kruvaze elbiseli bir adam.. Üstelik ülkenin Başbakanı... Her sabah kahvaltısını burada yapardı.

Bonkör Başbakan

Sıra hesap ödemeye geldiğinde cebinden yassı bir cüzdan çıkarıp içinden gıcır gıcır bir 5 lirayı uzatırdı. Bütün ödemenin 25 kuruş tuttuğu bir dönemde Menderes fazlasıyla bonkördü.1-2 defa yanımdaki arkadaşımla bana da ısmarlamak istedi ama biz çekinerek bir anda uzaklaşmıştık.

Menderes daha sonraları Pera Palas ve Sirkeci'deki Sansaryan Han cıvarında sıkça görüldü. Malum, burası Emniyet Müdürlüğü'ydü.. Yıllar sonra o binaya polis-adliye muhabiri olarak girdim.

Adnan Menderes'i başına işler gelmeden önce iki kere daha görmek nasip olmuştu...

Güzel tekrar

Zaman zaman TRT Müzik'de izlediğim 2 çellos bu kez TRT 2'deydi. Canlı kayda alınmış programda (live) yazısı olsa bile ekranda 2019 kaydı yazılıydı. Luka Suliç ve Stjeapan Hauser her zamanki gibi müthiş icralarıyla herkesi mutlu etti.

İşi gücü çarpıtma

Adamın bütün derdi medyada savaş çıkarmak. Bunun sebebi de hiç farketmiyor. Çarptığı, hep bindirdiği de TRT. Bir gün "Programa bağlı değiller" diye yazıyor, ertesi gün aynı kanal ve konuya bir daha dalıyor. Abuk sabuk işleri hiç bitmiyor. Bir iddiaya göre hep kendisinden bahsedilmesi amacında. Bir dostum da aslında hiç bir şey seyretmediğini söyledi. Cengiz Semercioğlu'nun yanına ne zaman gidecek merak içindeyim. Semercioğlu, bir takım kaymaklı seyahatler ayarlamakla ünlenmişti. Asterix'deki  araba yarışçısının isminin coronavisür olduğunu benden tersyüz etmişti. Daha neler neler...

Hıncal Uluç'tan cevabını merakla bekliyorum.

Resmi ölçümler

Ramazan Bayramı ölçümlerine göre bu yıl durum aynen şöyle:

TRT Müzik kanalının bütün ölçümlerinde geçen yıldan bu yana büyük artış var. Bu, 1.3 share tekabül etmekte. Anlayacağınız 13. sıraya yükseldi. Böylece TRT Müzik tüm ulusal kanallar içinde hızlı bir tırmanış gerçekleştirdi. Bu da Hıncal Uluç'un bilgisine.

Münip Utandı

Klasik müzikte sanatları toplamak iyi bağlantı. Türk veya yabancı olması hiç farketmiyor. O gün Zeki Müren yarışması yapılmıştı. Müzik setim günümüzde bunların en iyi örneklerinden olan Münip Utandı ile doldu. Bir kaç CD'si bende mevcut. Onu Türk Eğitim Vakfı'nın bir yarışmasında tanımıştım. Bu önemli yarışmayı kızı kazanmıştı. Oradan satın aldığım bir CD ile bütün aileyi de tanımış oldum.

Günün Sözü:

Tecrübe aklın babası, hafızanın anasıdır. Thomas Fuller

 

dfs-004-001-011-001-001-001-002.jpg

Yazarın Diğer Yazıları