Comburt köyünde madencilere geçit verilmedi

Comburt köyünde madencilere geçit verilmedi
Uşak Banaz Ayrancı Comburt köyünde Banaz Murat Dağını korumak çevre felaketine dur demek için buraya MURAT DAGIMA DOKUNMA PLATFORMU tarafından yüzlerce vatandaş yağmura ragmen toplandı.

Hüseyin DEMİR / Yeniçağ Gazetesi Uşak Banaz temsilcisi

MURAT DAGIMA DOKUNMA PLATFORMU, Uşak Banaz Ayrancı Comburt köyünde Banaz Murat Dağını korumak çevre felaketine dur demek için biraraya geldi.  İYİ Parti ilçe başkanı İdris GÜNDÜZ "Burada bu protestoya sahip çıkmamak vatana ihanet çevreye ihanettir bu çevre felaketidir. Evlatlarımızın mirasını böyle vurdum duymaz olamayız. Burada hem kendi adıma, mensubu olduğum İYİ Parti yönetimi olarak, hem Doğa dostu 46''lılar kulübü başkanı Yazıtepe Halil Sarıgöz   adına, hem Banaz BULGAZDAĞI YÖRÜKLERİ DERNEĞİ adına, hem murat dağı yol olmasın derneği için bu kutlu görevde Buradayız. Burada yeraltı madeni çıkaracak firma yetkilileri konuşma için geldiler ama köylüler, muhtarlar  tepkilerini ortaya koyarak konuşturmadık. Bizim aydınlatılmaya, bilgiye ihtiyacımız yok zaten herşey biliyoruz diye hep birlikte tepkilerimizi dile getirip halkımız  ne kadar bilinçli olduklarını gösterdik.  Bu toplantıya İYİ Parti Banaz ilçe başkanlığı kadın politikaları başkanı sayın Canan Akın, Uşak ilçe merkez başkanı sayın Hakan Savaş, Banaz yönetiminden sayın Şerafettin Sümercan, Sayın Tolga Özdemir ile katıldık Ayrıca  Etem Erdem,Ülkü erdem, Ramazan Taylan,Kürşat ceylan, Kürşat Kacargil  ve katılan tüm duyarlı  vatandaşlarımıza çok teşekkür ederim" dedi. 

İYİ Parti Uşak ilçe merkez başkanı Hakan Savaş" Uşakta heryer herdağ satıldı ama bu murat dağınıda sattırmıycaz" dedi. İl genel meclisi üyesi Kürsat Ceylan "Murat dağından çıkacak maden yok edeceğiniz suyla ekilecek meyveyi sebzeyi kilosu 35 tl olan bölge sakatlığını yok edecek yazık yazık" dedi. Murat dağımı yok etme platformu Sözcüsü  Deniz Meral, Etem Erdem,Ülkü Erdem, Ramazan Taylan,Kürşat Kaçargil

"BUGÜN HEPİMİZ COMBURTLUYUZ!"
Geçen beş yıl içinde kardeş platformumuz Murat Dağı Yok Olmasın Platformu’nun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Murat Dağı sınırları içinde hangi madenler için hangi şirketlere kaç yıllığına ruhsat verildiğini öğrenmek amacıyla yaptığı her başvuru “gizliliik” gereği reddedilmişti. 
Hatta 2018 yılında milletvekilleri aracılığıyla TBMM’ye verilen soru önergesine bile dönmeye gerek duyulmamıştı.
Geçen haftalarda işte bu şirketlerden birini öğrendik:
Meta Nikel Kobalt AŞ.
ÇED dosyasına göre nikel maden ocağı işletmek isteyen şirketin bölgede 350 hektar ruhsatlı sahası var. 
Yasa çok vicdansız bir şekilde, 25 hektarın altındaki alanlarda madencilik yapılması için ÇED gerekli değil diyor.
Meta Nikel de bu açığı kullanarak, bölgede 350 hektar ruhsatlı alana sahip olduğu halde geçmişte 24 hektarını gösterip aldığı ÇED gerekli değildir belgesini, 5 yıllık süre içinde faaliyete başlayamadığı için iptal olunca bu kez de 22 hektar gösterip almak istemiş. 
Çünklü Meta Nikel bir kez başlayınca ÇED gerekli değildir kararlarının arkası arkasına geleceğini biliyor.
Ama başvurusu, maden sahasının Uşak İli su kaynağını besleyen Küçükler Barajı orta ve uzun mesafeli koruma alanlarına yakınlığından dolayı reddedildi. 


Biz devletten ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan maden sahasının su yataklarının içinde olduğunu fark eder etmez şirketin ruhsatını reddetmesini beklerdik.
Çünkü bugün vatanseverlik suyuna toprağına sahip çıkmaktan geçiyor.
Ama yapmadı Bakanlık. Şirkete mealen “Yöre köylülerine istersen suyunu mahvedeceğiz, ormanlarını yok edeceğiz, cennetten bir parça olarak alacağımız burayı 10 yıl sonra çöle çevirip bırakacağız diye de anlatabilirsin, ÇED toplantısını yap, ben de olumlu kararını vereyim” dedi.
Biz de suyumuza toprağımıza sahip çıkmak için bugün buradayız! İlk elde maden sahası Çamsu, Comburt, Küçükler, Karaağaç ve Karacahisar köylerini etkileyecek gibi görünse de problem Uşak ve Kütahya dahil tüm bölgenin sorunudur.
Madenlerin yarattığı yıkım sınır tanımıyor.
Bir mevzi kaybedersek arkasından gelecek belki 20 şirket daha var.
Üç beş şirket zenginliğine zenginlik katsın diye suyumuzdan toprağımızdan, kısaca hayatımızdan vazgeçmeye hiç niyetimiz yok!
Biz Karaağaç’ta altın madenine karşı kazandık.
Burada da kazanacağız.
Çünkü biz halkız ve haklıyız.
Murat Dağı Halkı ve Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Bileşenleri adına Katılan Tüm siyasi parti yetkililerine muhtarımıza vatandaslarımıza teşekkür ederiz 

(Yeniçağ Temsilcisi Hüseyin Demir haberi yaptığı sırada geçirdiği kaza nedeniyle ayağı alçıya alındı)