Coronavirüs korkusu sizi yönetmesin!

Coronavirüs korkusu sizi yönetmesin!
Çin'de ortaya çıkan ve kısa sürede çok sayıda ülkede görülen coronavirüse ilişkin sosyal medya paylaşımlarına dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Tarhan, "Kişilerin tedbir aldıktan sonra günlük rutin işlerine devam etmesi lazım yoksa korku kişileri yönetmeye başlar" dedi.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şu ana kadar Türkiye'de coronavirüs vakası yaşanmadığını belirterek, "Kişilerin tedbir aldıktan sonra günlük rutin işlerine devam etmesi lazım yoksa korku kişileri yönetmeye başlar. Normal durumlarda insanların korkularını yönetmesi lazım. Korku, günlük aktivitelerinde kişiyi yönetiyorsa, korku onun hayatında lider olmuştur." dedi.

Coronavirüs salgınının psikolojik etkilerini AA muhabirine değerlendiren Tarhan, insanın herhangi bir tehlike karşısında kendisini tehdit altında hissettiği zaman korku duygusunun tetiklendiğini dile getirdi.

"Korku, sevgiden sonra insanın kararlarını en çok etkileyen duygudur"

Toplu taşıma araçlarında ve kalabalık ortamlarda insanların çok daha tedirgin olduğunu ifade eden Tarhan, "Bulaşıcı hastalık olması nedeniyle ortamda hapşıran bir kişiden diğer herkesin tedirgin olması çok doğal. Bu, deprem olduktan sonra çıkan ufak bir seste etraftaki kişilerin korkup sıçramasına benzer. Çünkü korku vardır. Korku duygusu, insanın hayatta kalması için, tehlikelere karşı kendisini korumasıyla ilgilidir ve insanın hayatında kararlarını en çok etkileyen duygu, sevgi duygusundan sonra korku duygusudur. İnsanın büyük kararlar vermelerinde, yatırım yapmalarında, evliliklerinde, seyahatlerinde kısacası her şeyinde korkunun büyük rolü oluyor." şeklinde konuştu.

Tarhan, toplu taşıma araçlarını kullanan kişilerin, enfeksiyonlu kişilerden korunmak için maske takabileceğini belirterek, "Kişilerin tedbir aldıktan sonra günlük rutin işlerine devam etmesi lazım yoksa korku kişileri yönetmeye başlar. Normal durumlarda insanların korkularını yönetmesi lazım. Korku, günlük aktivitelerinde kişiyi yönetiyorsa, onun hayatında lider olmuştur. Bir insanın hayatında kendi doğruları lider olmalıdır, korkuları değil. Korkularının etkisiyle hareket eden insanlar, hayatlarındaki birçok fırsatı kaçırır. Korkularını tanıyan kimseyi korkular, nükleer enerji gibi yönetir çünkü korkuyu iyi yönde kullanırsak bizi doğru yöne yönlendirir fakat yanlış yönde kullanırsak fırsatları kaçırmamıza neden olur." değerlendirmesinde bulundu.