Coronavirüs'te Erzurum Pilot İl mi?

Coronavirüs en sonunda geldi kapımıza dayandı.

Sınır komşumuz İran'ın gayri ciddi tutumu, Türkiye'yi de büyük bir riskle karşı karşıya bırakıyor.

Bu kapsamda Erzurum'da olağanüstü bir hareketlilik oluşmaya başladı.

Erzurum Valisi Okay Memiş, konuyla ilgili çok kritik bir açıklama yaptı. Vali Memiş'in açıklaması nedense ulusal basına yansımadı.

Memiş, Şehir Hastanesi yöneticileriyle yaptığı toplantıdan sonra yerel basına şu açıklamalarda bulundu:

"Şehir hastanemiz bin 500 yataklı bir hastane ve Türkiye'nin en modern hastanelerden birisi durumunda. Hastanemiz daha açılmadı ama açılmaya hazır durumda. En son İran'da yaşayan Türk vatandaşlarımızın Türkiye'ye gelmesi ile birlikte. Bakanlığımız muhtemel senaryolardan biri için İran'daki Türk vatandaşlarımızın müşahede altında tutulması için muhtemel bir tavır var. Şu anda bu durum kesinleşmiş değil. Bu hastalığın tıbben kesinleşmesi için 14 günlük bir kuluçka dönemi var. Biz Türkiye'de bu virüsün negatif veya pozitif olduğunu test eden illerden birisiyiz. Dün Afganlı bir göçmen daha hastanelerimizde müşahede altına alınmıştı. Testleri negatif çıktı herhangi bir virüse rastlanmadı. Şehir Hastanesi biraz izole bir hastane. Diğer hastalarla aynı çıkış ve girişi olmayacak şekilde. Gelen vatandaşlarımız buraya gelince rahat bir şekilde müşahede altına alınacaklar."

Bu gelişme sonrasında, İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli de, sosyal medya hesabından bazı iddialar dile getirdi. Konuyla ilgili olarak Cinisli ile bir görüşme sağladık. Cinisli, şunları söylüyor: "İran'dan buraya şüphelilerin getirileceğini öğrendik. Ülkeye şüpheli hasta getirilmesi akla mantığa sığar mı? Bütün dünya günümüzün vebası olarak görülen bu hastalığı ülke dışında tutmaya çalışırken biz gelip şüpheli hasta insanları getiriyoruz. Bu hastalığın soğuk ve kuru iklimde daha çabuk yayıldığını biliyoruz. Yılın 8 ayında kış yaşanan Erzurum'u pilot il, karantina bölgesi yapmayı aklım mantığım almıyor."

Cinisli, Van'da 5 hastanın da coronavirüs şüphesiyle yoğun bakımda ve karantinada olduğunu ileri sürdü.

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Sağlık Bakanlığı yetkilileri, "Erzurum'un pilot il iddiası doğru değil. Bütün illerde bir hazırlığımız var. Yanlış bir algı oluşmuş" ifadelerini kullandılar.

Bakanlık'tan sonra Erzurum Büyükşehir Belediyesi basın müşavirliğine ulaştık ve konuyu sorduk. Erzurum Belediyesi'nden şu açıklama geldi; "Pilot hastane olarak Erzurum Şehir Hastanesi'nin seçildiği bilgisi bize iletildi."

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü ise, Vali Memiş'in açıklamasını esas aldıklarını ve şehir hastanesinin her şeyiyle hazır olduğu bilgisini ilettiler.

Tüm bu görüşmelerden şu sonucu çıkarıyorum.

Erzurum ilerleyen günlerde çok hassas bir sürece girecek. Bakanlık kabul etmese de İran'dan gelecek Türk vatandaşları Erzurum'a sevk edilecek ve bir hastane tamamen bunun için hizmet verecek.

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları