Çubuk makarna neden ikiden fazla parçaya bölünüp dağılır

Çubuk makarna neden ikiden fazla parçaya bölünüp dağılır
Bilim insanları çubuk makarnaları kırarken etrafa saçıldığını ve ne kadar deneseler de asla "sadece iki parçaya ayıramadıklarını" tespit etmeleri üzerine yeni bir çalışma yapmaya başlarlar. Bu doğrultuda yeni bir tespit ortaya çıkar.

Nobel Ödüllü fizikçi Richard Feynman, çubuk makarnaların neden iki yerine daha fazla parçaya ayrıldığı hakkında bir açıklama aramış ancak bir sonuca varamamıştı. 2005 yılında fizikçiler bu soruya teorik bir cevap bulduklarını açıkladı.

Fizikçiler, bir çubuk makarnanın her iki ucundan eşit bir şekilde eğildiğinde en kavisli olduğu merkeze yakın bir yerden kırıldığını ortaya koydu. Bu ilk kırılma ise bir geri tepme etkisi oluşturarak çubuk makarnanın daha fazla parçaya ayrılmasına neden olan bir titreşimi tetiklemektedir. Araştırmacılar, bu teorinin herhangi ince bir çubuk için de geçerli olduğunu belirtmişlerdir.

BİR ÇUBUK MAKARNA İKİ PARÇAYA AYRILMAYA ZORLANABİLİR Mİ?

Araştırmacılar, çubuk makarnayı özel olarak tasarladıkları bir aparat ile eğip bükerek iki parçaya ayırmayı başardıklarını duyurdu. Araştırma ekibi, çubuk makarnaların belirli bir kritik dereceden fazla bükülürse ve sonra uçlarından yavaşça eğilirse iki parçaya ayrılacağını saptadı. Elde edilen sonuçlara göre, nanotüpler ve hücrelerdeki mikrotübüller gibi çubuk benzeri yapılardaki kırıkların kontrol edilmesi gibi farklı alanlarda da faydalı olabileceği belirtildi.

İlgili Haberler