Bir işaret daha geldi: Tarih 3 Mayıs 2020 görenlerin dili tutuldu

Bir işaret daha geldi: Tarih 3 Mayıs 2020 görenlerin dili tutuldu
2020 yılına girdiğimizden beri çığ, deprem, yangın, uçak düşmesi, koronavirüs, çekirge istilası, göktaşı ve meteor düşmesi meydana geldi. Endonezya' 3 Mayıs'ta meteor düşmesi gerçekleşti. Son olarak NASA 24 Temmuz göktaşı düşeceğini açıkladı. Neler olacağı merak konusu oldu.

Endonezya'da 3 Mayıs 2020 tarihinde gece vakti Papua, Merauke bölgesinde düşmekte olan bir meteor, kameralarca saniye saniye görüntülendi. Meteor, taş topu halinde bulutların arasından düşerken gözlerden kayboldu. Meteor düşmesiyle endişeler arttı, NASA ise son olarak 24 Temmuz Cuma günü göktaşı düşeceğini açıkladı. 170 metre büyüklüğündeki göktaşının Dünya'nın yaklaşık 0,034 astronomik birim yakınından geçeceği tahmin ediliyor. 1 astronomik birim 149 milyon 599 bin kilometreye tekabül ederken göktaşının dünya üzerindeki etkisi neler olacak merak ediliyor.

2020'nin başından bu yana neredeyse her gün bir felaketi yaşıyoruz. Büyük can kayıplarına yol açan acı olaylar daha başında olduğumuz yılın bir an önce bitmesi temennisini beraberinde getiriyor. Felaketlerin önemli bir kısmında insan ihmallerinin olması dikkat çekti.

Savaş tehditleriyle başlayan 2020 yılı, yüzyılda bir gelen küresel salgının neden olduğu yıkımla devam etti. Dünya’da ve ülkemizde yangınlar, deprem felaketleri etkisini gösteriyor. Sizler için meydana gelen felaketleri derledik. İşte 2020 yılı içerisinde meydana gelen felaketler…

UKRAYNA HAVAYOLLARI'NA AİT UÇAK DÜŞTÜ

İran, Ukrayna Havayolları'na ait uçağı 9 Ocak'ta 'yanlışlıkla' düşürmüştü. Olay sonucunda uçaktaki 176 yolcu hayatını kaybetmişti.

MANİSA DEPREMİ

22 Ocak’ta Manisa’nın Aksihar ilçesinde meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki ilk depremin ardından kent günlerdir sallandı. Zaman zaman 4’ün üzerine de çıkan sarsıntılar İzmir, Balıkesir ve İstanbul’dan da hissedilirken bölgedeki vatandaşların tedirgin etti.

ELAZIĞ DEPREMİ

24 Ocak 2020’de merkez üssü Elazığ - Sivrice olan bir bölgede meydana gelmişti. Derinliği 6,75 km olan depremin büyüklüğü 6,8 olarak açıklanmıştı. Deprem sonucunda 37’si Elazığ, 4’ü Malatya’da olmak üzere 41 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca bu süreçte 1466 kişi yaralanırken 45 kişi enkaz altından sağ olarak kurtuldu.

KASIM SÜLEYMANİ’NİN ÖLDÜRÜLMESİ

İran Devrim Muhafızları'nın lideri Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ABD tarafından 3 Ocak günü öldürüldü. Ortadoğu’da dengeleri değiştirecek ve ABD ile İran’ın arasında var olan gerilimi daha da tırmandıran suikast sonrası ülkesinde kahraman olarak görülen Süleymani’nin cenazesi oluşan izdiham nedeniyle birkaç gün boyunca gömülemedi. İzdihamda 50 kişi hayatını kaybetti.

İran’dan ABD’ye karşılık

Kasım Süleymani suikastından sonra İran cevap vermek için ABD’nin Irak’taki üslerine saldırdı. Ama başarılı olamadı. Sadece maddi hasar verebildi. Dünyada savaş çanları çalınmaya başladı.

ENDONEZYA'DA SEL

Endonezya'da şiddetli Mason yağmurlarının yol açtığı sel ve toprak kaymalarında en az 53 kişi hayatını kaybetti. Yılbaşı gecesinde başlayan ve yaklaşık 4-5 gün süren yağmurlar sebebiyle yaklaşık 200 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ulusal Afet Ajansı Yönetimi (BNPB) 30 milyon insanın sel sularından etkilendiğini duyurdu. Bu doğal afet, son 13 yılın en büyük sel felaketi olarak kayıtlara geçti.

endonezyasel.jpg

VAN ÇIĞ FELAKETİ

4 Şubat 2020’de Van Bahçesaray üzerinde bir çığ felaketi yaşandı. Bir servisin üstüne düşen çığın ardından, bu servisi kurtarmaya çalışan insanların üzerine ikinci kez çığ düşünce, sonuç olarak toplamda 41 kişi hayatını kaybetti. Bu olayda 11 asker, 9 korucu ve 2 itfaiye eri şehit oldu.

ÇEKİRGE İSTİLASI

2020’de Orta Asya coğrafyasında görülen bu olayda, yaklaşık 85 milyon çekirge birlikte hareket etti. Türkiye'yi 'teğet geçen' olaydan, İran, Irak, Yemen etkilendi.

KORONA VİRÜS KÜRESEL SALGINI

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip Korona virüs (Covid-19) dünyaya yayıldı. 2 Nisan itibarıyla virüsten 1 milyonu aşkın kişi etkilendi; 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Türkiye'ye de sıçrayan Koronavirüs nedeniyle 356 kişi hayatını kaybederken 18 bin 135 kişi enfekte oldu.

merlin-167777571-1a91d6f7-8887-4bb7-b1e9-007bfb0e66c3-superjumbo.jpg

METEOR DÜŞMESİ

Endonezya'da 3 Mayıs 2020 tarihinde gece vakti Papua, Merauke bölgesinde düşmekte olan bir meteor, kameralarca saniye saniye görüntülendi. Meteor, taş topu halinde bulutların arasından düşerken gözlerden kayboldu.

AVUSTRALYA’DA ORMAN YANGINI

Avustralya'da rekor düzeydeki sıcak hava ve kuraklık yüzünden çıkan yangınlar, aylarca kontrol altına alınamadı.

Milyonlarca hektarlık alan küle döndü, binlerce insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Orman yangınları dolayısıyla meydana gelen su kıtlığı develerin katledilmesi kararı alınmasına neden oldu.

fireee.png

TAAL YANARDAĞI YENİDEN FAALİYETE GEÇTİ

Filipinler'in başkenti Manila yakınlarındaki Taal Yanardağı'nda iki gün art arda şiddetli patlama meydana geldi. Yanardağı bölgesinde yaşayan 6 bin 346 kişi tahliye edildi.

DÜNYA METEOROLOJİ ÖRGÜTÜ’NDEN SICAKLIK UYARISI

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), yaptığı açıklamada 1,5 derecelik yıllık sıcaklık artış eşiğinin 2024 yılına kadar aşılma olasılığının yüzde 20; bu beş yıllık dönem içerisinde en az bir kez aylık bazda geçilme olasılığının ise yüzde 70 olduğu belirtildi.

Bilim insanları, dünyada sıcaklıkların sanayileşme öncesi döneme kıyasla 1,5 derece artması halinde bunun çok ciddi olumsuz sonuçları beraberinde getireceği uyarısı yapıyor.

NEOWİSE KUYRUKLU YILDIZI TÜRKİYE'DE GÖRÜNTÜLENDİ

Neowise kuyruklu yıldızı son günlerde sosyal medyanın gündeminde yer alıyordu. Türkiye'den de görüntülenebilen Neowise kuyruklu yıldızı, pek çok ilin ardından son olarak Tekirdağ'da gözlendi. Kuyruklu Yıldız C / 2020 F3 NEOWISE olarak adlandırılan Neowise kuyruklu yıldızı, 3 Temmuz 2020'de Güneş'e yakın bir geçiş sergilemişti. Daha sonra Dünya'ya yaklaşmaya başlayan Neowise kuyruklu yıldızı, çıplak gözle görülebilir seviyede geçişini gerçekleştirdi.

Gözlemciler, karanlık gökyüzünde çıplak gözle kuyruklu yıldızın merkez çekirdeğini veya çekirdeğini görebilir; dürbün kullanmak, izleyicilere kuyruklu yıldıza ve uzun, çizgili kuyruğunun görülmesine olanak tanıyabilecek.

neowise1.jpg

ABD'DE GEORGE FLOYD OLAYI

ABD'nin Minneapolis kentinde siyahi George Floyd, 25 Mayıs'ta beyaz bir polisin uzun süre diziyle boğazına basması sonucu nefessiz kalarak hayatını kaybetti. Floyd'un polis şiddetiyle öldürüldüğü anlar yurttaşların kameralarına yansıdı ve görüntüler daha sonra dünya gündeminde ilk sıralara yerleşti. Polisin sert müdahalesine maruz kalan siyahi adam çevredekilerin gözleri önünde hayatını kaybetti Floyd'un ölümü ABD'de ülke geneline yayılan ve günler süren ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı protestoların fitilini ateşledi. ABD'de başlayan protestolar kısa zaman içinde dalga dalga dünyaya yayıldı. ABD Temsilciler Meclisi haziran ayının son haftasında Floyd'un öldürülmesiyle gündeme gelen ve emniyet güçleri tarafından aşırı güç kullanılmasını yasaklayan tasarıyı onayladı.