Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yeni anayasa açıklaması: Vakti geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yeni anayasa açıklaması: Vakti geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası yaptığı son dakika açıklamasında yeni anayasa mesajı verdi. Erdoğan, "Belki de şimdi Türkiye’nin yeni bir anayasayı tartışma vakti gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçti. Erdoğan, sona eren Kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında yeni anayasa mesajı verdi.

Erdoğan, "Belki de şimdi Türkiye'nin yeni bir anayasayı tartışma vakti gelmiştir. Anayasa çalışması gizli saklı mahfillerde terör örgütü ile irtibatlı kesimlerin gölgesinde ülkesi ile zihni kalbi bağlantısı kopuk isimlerle yürütülebilecek bir iş değildir." şeklinde konuştu.

"Bu çalışmanın milletin gözü önünde ve onun temsilcilerinin tamamının katılımıyla şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi ortaya çıkan metnin de mutlaka milletin takdirine sunulması gerekir." diyen Erdoğan, "Cumhur İttifakı’ndaki ortağımızla bu konuda bir anlayış birliğine varmamız halinde önümüzdeki dönemde yeni anayasa için harekete geçebiliriz." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

Yatırımlarımıza hız verdik. Sadece Ocak ayında milletimizin hizmetinde sunduğumuzun eserler, kat ettiğimiz mesafeyi göstermeye yetecektir. Tulhan Tüneli ile bağlantı köprüsünü hizmete açtık. Pülümür Köprüsü, kendi kategorisinde dünyanın 4. Büyük eseri olması nedeniyle ayrıca anlamlıdır. Türkiye’nin uzay çalışmalarındaki gücünün son göstergesi olan Türksat 5-A uydusunu uzaya gönderdik.


Uzay çalışmalarında uzak mesafelerde büyük uydular yerine, daha kısa mesafelerdeki mikro uyduların önemi giderek artırıyor. Biz de ülkemizde mikro uydu tesisi inşaatına başladık. Haberleşmeden, savunma sanayisine kadar geniş bir kullanım alanına sahip uzay ve uygu teknolojileri konusunda ülkemizi marka haline getirmede kararlıyız.

Ülkemizin altyapısına en önemli desteklerden biri olacağına inanıyoruz. Dere Geçici Köprüsü ve bağlantılarını 9 Ocak’ta hizmete açtık. Kabine Toplantımızdan önce Türkiye Geleneksel Spor Dalları Organizasyonu nedeniyle bir araya geldik.

Radyo Televizyon Gazeteci Derneği’nin ödül töreninde, sanat, medya dünyasının önde gelen temsilcileri ile bir araya geldik. Geçtiğimiz yılı tarihimizin en büyük ihracat rekoru ile kapatan iş insanlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.

Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 2020 özel ödüllerini takdim ettik. Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu’nun üyeleri ile bir araya gelerek, geçtiğimiz yılın değerlendirmesini yaptık. 23 Ocak’ta İstanbul Fırkateyni denize indi. Türk Savunma Sanayi’nin denizcilikte ulaştığı seviye bir kez daha görülmüş oldu.

Silvan Barajı’nın gölge bulgusunu tamamlarken, barajın yapımına hız verdik. Barajın yapımını hedeflediğimiz tarihlerde tamamlayarak Diyarbakır topraklarını ülkemizin için önemli bir kazanç kaynağı haline getireceğiz. Elazığ ve Malatya depreminin yıldönümünde milletimize verdiğimiz sözü yerine getirmek için kente gittik. Kalan konutlarımızı da zamanında bitirmeyi hedefliyoruz.

Devlet korumasında yetişmiş gençlerimiz, engellilerimiz, şehit yakınlarımız ve gazi yakınlarımız için önemli bir programı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirdik. Şehit ve gazi yakınlarımızın kamuya atamasını yaparak, sosyal devlet vazifemizin önemli bir bölümünü yerine getirdik.

İnşallah bundan sonra da ihtiyaç sahibi herkesin, istihdamından nakdi desteğine kadar her konuda yanında olmayı sürdüreceğiz. Telefon ve telekonferans görüşmeleri gerçekleştirdik. Parti kongrelerimiz ve diğer parti faaliyetlerimiz bu listenin dışındadır. Devlet ve millet için yaptığımız görüşmeleri bunların içinde saymıyoruz.

"YENİ REFORM GÜNDEMLERİ OLUŞTURACAĞIZ"

Aziz Milletim, bugüne kadar yaptıklarımız yetinmiyor. Geleceğin güçlü ve büyük Türkiyesi’ni inşa etmek için yoğun hazırlıklar yürütüyoruz. Ülkemizin son 17 yılının en önemli özelliği demokraside ve ekonomide istikrara sahip olmasıdır. Yıllarca vesayet kıskacında bu ülkenin emekleri heba edildi. Ülkeyi bu hale getiren vesayetçilerin, darbecilerin nice sinsi tuzaklarına rağmen bu mücadeleyi başarıya ulaştırdık.

Bizim görevimiz, dünyanın ve milletin değişen şartlarına göre yeni reform gündemleri oluşturmaktır. Her kim ki reforma ihtiyaç yok derse, dünyadan bir haberdir. Daha düne kadar kendi çocuklarına dair üniversite eğitimi sunamayan Türkiye ile bugün 8 milyon evladı ile 250 bin yabancıya eğitim imkanı sağlayan Türkiye aynı olabilir mi.

"TÜRKİYE'NİN OLDUĞU YERDE ÇAKILIP KALMASI DÜŞÜNÜLEMEZ"

Kendi sınırları içerisindeki teröristlerle baş edemeyen bir Türkiye ile şu andaki Türkiye’nin terördeki başarısı bir olabilir mi. Değişimi doğru yönlendiremeyen toplumların yaşadıklarını Avrupa’dan Amerika’ya kadar görüyoruz.

Dünyanın her yerinde siyasi çalkantılar yaşanırken, Türkiye’nin olduğu yerde çakılıp kalması düşünülemez. Türkiye inşallah bu defa küresel siyasal değişimin önünde giderek kendi inisiyatiflerimizi hayata geçirerek hedeflerimize ulaşacağız. Türkiye, bölgesel ve küresel liderlik vasfı üstlenmektedir.

Adalet Bakanlığımız hukuki, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ekonomik konudaki reformlarla ilgili çalışmaların sonuna geldi. İlgili tüm bakanlıklarımızla, kurumlarla, STK’lar ile görüşmeler yapıldı. Hazırlık çalışmalarındaki teklifler çerçevesinde her kesimin beklentilerini karşılayacak taslaklar ortaya çıktı.

Bu taslakları hem kendi içimizde hem de Cumhur İttifakı’ndaki ortaklarımız ile paylaşarak son aşamaya getireceğiz. Daha sonra bunun ayrıntılarını kamuoyu ile paylaşacağız.

"YENİ ANAYASAYI TARTIŞMA VAKTİ GELMİŞTİR"

Esasen Türkiye’de sorunların kaynağının 1960’tan beri hep darbeciler tarafından yapılan anayasalar olduğu açıktır. Anayası’nın ruhuna işleyen darbe ve vesayet izini silmek mümkün olmuyor. Meclis’teki anayasa hazırlığı, CHP’nin tutumu nedeniyle sekteye uğramıştır.

Belki de şimdi Türkiye’nin yeni anayasayı tartışma vakti gelmiştir. Anayasa çalışması gizli saklı yürütülecek bir çalışma değildir. Bu çalışma, milletin temsilcilerinin tamamı ile gerçekleştirilmesi gerekir. Cumhur İttifakı’ndaki ortağımız ile görüşmemizin ardından önümüzdeki günlerde yeni anayasa için harekete geçilmesini planlıyoruz.

Yaklaşık 650 bin emeklimizi kapsayan en düşük emekli maaş ödemesini 1000 liradan 1500 liraya çıkardı. SGK kapsamındaki tüm ailelerimize nakdi yardım yaptık. Ekonomiyi canlandırmak ve istihdamı korumak için bir dizi tedbirler kararlılıkla uygulanıyor. Bay Kemal, öyle gidip de çöp konteynerlerinin içerisinde vatandaşlarımızı aç ve sefil, yanlış haberlerle aldatamayacaksın. Zaten böyle söyledikçe de bak partin kendi içinde dağılmaya başladı.

Bugüne kadar çeşitli kesimlere verilen hibe desteklerinin rakamı 49 milyar lirayı geçti. Milletime sesleniyorum, 49 milyar lirayı geçti. Diğer SGK teşviklerimizle bu rakam, 71 milyar liraya ulaşıyor. Geçtiğimiz yıl salgın şartlarına rağmen 16 milyon turist sayısına ulaştık.

Dijital ortamda yapılan pazara giriş çalışmalarını destekledik. Mart 2020’den itibaren vergi yükümlülüklerini ve sosyal güvenlik kurumu prim ödemelerini 6 ay erteledik. 2,5 milyon vergi mükellefini rahatlattık. Sinema tiyatroda KDV fiyatlarını yüzde 1’e indirdik. Genel esnaf hizmetlerinde KDV’yi yüzde 8’e düşürdük.

Bu uygulamadan yararlanmak için şu ana kadar 7,5 milyon vatandaşımız, vergi dairlerine başvurdu. Salgın sebebiyle tamamen durdurulan kahvehane, sinema salonları gibi işletmelerin vergi yükümlülüklerini erteledik. Salgının en çok etkilediği kesim olan taksi, dolmuş, servis işletmecileri gibi esnafımızı doğrudan destek kapsamına aldık.

Böylece 1 milyon 240 bin esnafımız 3 ay süre ile ayda bin lira almaya devam etti. Büyükşehirlerde kira desteği yapıyoruz. Esnaflarımıza 5 milyar liranın üzerinde nakdi destek sağladık. Restoran ve kafe sahibi esnaflarımıza yeni hibe desteğinin müjdesini de geçtiğimiz günlerde açıkladı.

2020 yılında ciro kaybı yaşayan lokanta işletmeleri, azalan cirosunun yüzde 3’ü kadar hibe alabilecekler. Bundan sonra da esnafımızın, sanatkarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz.

Ekonominin üretimi, yatırım harcamaları oldukça güçlü seyrediyor. İmalat Sanayicileri Satın Alma Endeksi 8 aydır yüzde 50’nin üzerinde seyrediyor. Geçtiğimiz yıl salgına rağmen yatırım taleplerinin arttığını görüyoruz.

Türk lirasındaki güçlenme ve altın fiyatlarındaki güçlenme ile toplam borç stokumuz 173 milyar lira azaldı. Vatandaşlarımız da tasarruflar da Türk lirasına dönmeye başladı. 4 milyar dolara yakın döviz sattık. Ülkemizin risk primini düşürdük. Son 3 ayda 16 milyar doların üzerinde portföy girişi gerçekleşti. Ekonomide sorumlu alanları da biliyoruz.

Bu sorunların üzerine gidiyoruz, gideceğiz de. Yüksek enflasyonun hem üretici hem de tüketici cephesinde oluşturduğu tahribatın farkındayız. Milletimize ekmeğimizi ve aşımızı zehir etmesine izin veremeyiz. Sıkıntının kaynağına indiğimizde kimi tüccarların aç gözlülüğü yanında gıda fiyatlarında artan yüksekliği, kuraklığın da etkisi ile görüyoruz.

Özellikle uluslararası piyasalarda ayçiçeği yağında yüzde 50’yi bulan fiyatlar yaşandı. Avrupa’daki boş market rafları görüntülerinin arkasında yatan sebep de budur. Türkiye’de aldığımız önlemler ile bu görüntülerin yaşanmamasını sağladık.

Tarımsal büyüme ve ihracatta oldukça güzel gelişmeler yaşandı. Üretimin sürmesini temin edeceğiz. Çiftçilerimizin ekmeğe devam etmeleri için girdi maliyetlerinden korunmaları için de tedbirlerimizi alıyoruz. Gıda fiyatlarındaki oynaklığın azalacağını tahmin ediyoruz.

Öncelikle gıdada piyasa denetimini kararlılıkla uygulamaya devam edeceğimizin altını çizmek istiyorum. Zincirin halkalarını değerlendirmeye ve gereken tedbirleri almaya başladık. Rekabet kuruluna da etkin bir şekilde harekete geçireceğiz. 2019’da Tarım Orman Şurası’nda alınan kararları da hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz. Özel sektörün de kendi üzerine düşenleri yapması gerekiyor.

Salgın tedbirlerini yeniden gözden geçirdik. Aşı çalışmaları önümüzdeki dönem için önemlidir. Korona virüsün mutasyona uğraması bizim de işimizi zorlaştırıyor. Bu küresel sağlık krizinin üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Dünyada aşı tedariki krizi bizi yerli aşı çalışmalarına hız vermemiz gerektiğini gösteriyor. Yerli aşı çalışmalarını yakından takip ediyoruz.

Salgın tedbirlerinin sosyal hayat üzerindeki olumsuz etkilerini de gayet iyi biliyoruz. Bunların değerlendirmesini sürekli yapıyoruz. Milletimizin her kesiminden gelen seslere kulak veriyoruz. Kabinemizde bu değerlendirmeleri de ayrıntılı şekilde yaptık. Uzaktan eğitimde internete erişim nedeniyle olan sıkıntıyı dikkate alarak köy okullarının 15 Şubat’ta açılmasını kararlaştırdık. Ancak vaka artışının yaşandığı okullarda, eğitime yeniden ara verilebilecek.

8 ve 12..sınıfları ile ilkokul, özel okullardaki eğitim öğretimin 1 Mart’tan itibaren başlaması için çalışmalara başlanacak.

Yine vakaların belirli sayıların altına düşmesi ile esnaflara yönelik kısıtlamaların kalkması yönündeki takvimi de başlatmayı hedefliyoruz.

Yaklaşık 11 aydır sabırla tedbirlere riayet eden milletime teşekkür ediyor, bu duygularla sizleri bir kez daha saygıyla selamlıyorum.

Ayrıntılar geliyor...

İlgili Haberler