Erdoğan'ın tartışılan sözlerinin arkasından Yiğit Bulut çıktı

Erdoğan'ın tartışılan sözlerinin arkasından Yiğit Bulut çıktı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın rezervlerdeki dolar miktarını açıklarken kullandığı ifadeler, muhalefette soru işaretleri yaratmıştı. O ifadeleri kimin söylettiği ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasından öne çıkan ifadeler Merkez Bankası''nın rezervleri ile ilgili olanlardı. Cumhurbaşkanı rezerv konusunda yine aynı açıklamaları tekrarlayarak rezervlerin 118 milyar dolar seviyesinde olduğunu açıkladı. Bu konu muhalefetin “128 milyar dolar nerede” itirazlarına neden olmuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı rakamların ise “brüt rezerv” olması dikkatlerden kaçmadı. 

Fakat Erdoğan’ın açıkladığı rakam her ne kadar brüt rezerv olsa da bu rakamın mali işlemler dışında maddi olarak karşılığı yok. 

Odatv''de yer alan habere göre, son verilere göre Merkez Bankası''nın net rezervi 26.2 milyar dolar düzeyinde seyrediyor. Ancak bir de Çin Güney Kore, Katar ve diğer ülkelerle yapılan SWAP anlaşmaları bulunuyor. Ağustos sonu itibarıyla karşılık gösterilen yerel para birimlerine karşılık alınan döviz miktarını anlatan SWAP anlaşmaları da toplamda 66.8 milyar dolar olarak ölçüldü. 

Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamadığı nokta SWAP harici Merkez Bankasında bulunan net rezerv miktarı. Bu kategoride de aslında Merkez Bankası bir rezerv yok rakamlar SWAP hariç net rezervin eksi 40.6 milyar dolar olduğunu gösteriyor.

BRÜT REZERV ISRARININ ARKASINDAKİ İSİM YİĞİT BULUT

Cumhurbaşkanının son günlerde sık sık yaptığı brüt rezerv açıklamalarının arkasında yatan isim ise Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Yiğit Bulut olduğu aktarılıyor. 

Öyle ki Şubat ayından bu yana Bulut, iktidara yakın kanalların canlı yayınlarına çıkarak “brüt rezerv” politikasını savunuyordu. Bulut o açıklamalarında, “Piyasalarda brüt rezerve bakılır net rezerve değil” demişti.

Bulut''un aylardır bu politikayı savunmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın konuşma metinlerine de sokmayı başardığı anlaşıldı.

İlgili Haberler