Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın canlı yayında açıkladı: Rusya'ya yaptırım olacak mı?

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın canlı yayında açıkladı: Rusya'ya yaptırım olacak mı?
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, merak edilen "Rusya'ya yaptırım olacak mı?" sorusunu cevapladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN TÜRK''te Ukrayna-Rusya krizinde Türkiye''nin hangi adımları atacağı , Montrö Sözleşmesi''nin nasıl uygulanacağı gibi gündeme ilişkin soruları yanıtladı.  

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın''ın Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Kalın, Türkiye''nin Rusya''ya yaptırım uygulayıp uygulamayacağına ilişkin de açıklamalarda bulundu.

İşte Kalın''ın açıklamalarından satır başları:


Müzakereler zaman kazanma amacıyla kullanılırsa bu bir sonuç üretmez. Müzakerelerin anlamı ortadan kalkar. Yarın büyük ihtimalle toplanamayacaklar. Teknik şeyler var. Aralarında görüştükleri. Büyük ihtimalle bir iki gün ertelenebilir. Müzakere heyetleriyle temas halindeyiz.

Müzakereler çok kolay geçmiyor. Rusya''nın gerçekçi olmayan talepleri var. Kırım''ın tanınması gibi, Ukrayna''nın silahsızlandırılması gibi. Bizim açımızdan bakıldığında da bunlar kabul edilebilir talepler değil. Odaklandığımız yer bu savaşın sona ermesi. Müzakere masasından ateşkes kararı çıkması, bir insani koridor oluşturulması.

Kalın gelişmelere ilişkin de “Karamsar olmak istemiyorum ama gördüğüm tablo çok umut verici değil. Bu gece ve yarın yaşanacaklar, tablonun çok iç acıcı olmadığını gösteriyor.” diye konuştu. 

Kalın ayrıca "Çok güçlü bir Rusya karşıtı koalisyon oluştu. Savaşı derinleştirmek yerine, ateşkes müzakerelerini devreye sokması gerekir. Savaşı derinleştirme ve yaygınlaşma noktasına getirirlerse çok ciddi sorumluluk altına girmiş olacaklar" yorumunda bulundu. 

Kalın "AB, Türkiye''nin yaptırımlara katılması noktasında bir talepte bulunmadı. Rusya''ya karşı yaptırım uygulama gibi bir düşüncemiz yok. Doğalgaz, turizm, tarım gibi ticari ilişkilerimiz var ve ülkemize zarar verici bir hamle yapmak istemiyoruz" dedi. 

5000 kişi tahliye edildi
Kalın "20 bine yakın vatandaşımızın 5 binini tahliye ettik, kalanı için de elimizden geleni yapacağız" açıklamasında bulundu. 

İlgili Haberler