Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Macit <br>YUSUF

Hüseyin Macit
YUSUF

Cumhurbaşkanı Tatar dünyaya mesaj verdi…

KKTC''deki hükümet krizi UBP-DP Koalisyon Hükümeti''nin kurulması ile şimdilik atlatıldı. 23 Ocak''ta erken seçim yapılması için Meclis''teki partiler mutabakata vardı. Başbakan Faiz Sucuoğlu ülkenin bütçesiz kalmaması için 2022 Bütçesi yasa tasarısını önceki günkü Bakanlar Kurulu''nda onaylatarak Meclis''e gönderdi. Erken seçimden önce Bütçe''nin yasalaşması ve seçim sistemi ile ilgili düzenlemelerin yapılmasına gayret gösterilecek. Erken seçimde KKTC''ye sahip çıkacak bir hükümetin kurulması en büyük temennimdir. Devletimize ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar''ın egemen eşitlik temelinde iki devletin işbirliğine dayalı siyasetine sahip çıkacak bir hükümetin seçimden sonra kurulması oldukça önemlidir. Cumhurbaşkanı Tatar''ı seçerek devletimize sahip çıkan ve yıllardır görüşülen federasyon çözüm modelini çöpe gönderen Kıbrıs Türk halkının milletvekili erken seçiminde de aynı duyarlılığı göstereceğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Geçtiğimiz Pazar günü KKTC Tatar İstanbul''a günü birlik ziyarette bulundu. Tatar yıllarca başkanlığını yaptığı Kıbrıs Türk Kültür Derneği İstanbul şubesine yaptığı ziyarette İstanbul''da yaşayan kardeşlerimizle buluştu ve önemli açıklamalarda bulundu,dünyaya mesajlar verdi. Bu ziyaretinde Cumhurbaşkanı Tatar''la görüşme fırsatım oldu; Cumhurbaşkanı''nı KKTC''nin tanınması ve milli davamıza sahip çıkma konusunda her zamankinden daha kararlı gördüm. Cumhurbaşkanı Tatar''ın tanınma konusunda ortaya koyduğum ülkemizin çıkarlarını gözeten görüş ve tecrübelerimi değerlendirmesi ve bu yönde gereken adımları atması beni memnun edecektir.

Cumhurbaşkanı Tatar Kıbrıs Türk Kültür Derneği''nde yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklerin varlığının azınlık olarak değil, eşitlik temelinde sürdürmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye''nin desteğiyle Kıbrıs Türk halkının kendi varlığını, bağımsızlığını, özgürlüğünü, hürriyetini kazanmak için çok bedeller ödediğini, çok şehitler verdiğini, çok göçler yaşadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı, "Ama oradayız varlığımızı sürdürmekteyiz. Bütün dünyaya haykırdığımız, eşitlik temelinde bir anlaşma istiyoruz. Onlar da bir halktır, biz saygı duyuyoruz. Rumların da devleti vardır, kendilerine göre egemendirler, karşılığını biz de istiyoruz. Biz de egemeniz. Uluslararası anlaşmalardan dolayı egemenliğimiz hakkımızdır. Egemenliğimizin tescilini istiyoruz. BM''nin de bu konuda bir an önce adım atması gerekiyor" diyerek yıllardır yapılan haksızlıkları adil davranamayan dünyanın yüzüne vurdu. Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs''ta artık federal temelde bir anlaşmanın mümkün olmadığını da belirterek şöyle konuştu: "Kıbrıs''ta biz de bir uzlaşma, anlaşma istiyoruz. Her iki halkın da menfaati, her iki halkın da geleceği için Kıbrıs''ta kabul edilebilir, adil, kalıcı, sürdürülebilir kapsamlı ve herkesin mutlu olabileceği hem Kıbrıs içerisinde, hem de bölgenin istikrarı için, dengelerin oluşabilmesi için Doğu Akdeniz''deki yeni etkenlerin daha dengede olabilmesi için yan yana yaşayan iki devlet bütün bu meselelere cevap olacaktır. Onun için mücadele veriyoruz. Kıbrıs''ta bu temelde bir uzlaşı istiyoruz."

Önümüzdeki hafta KKTC''nin kuruluşunun 38. Yıldönümü olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Kıbrıs''ta yeni bir sayfa açıldığını ve yeni bir siyaset yürütüldüğünü söyledi. Kıbrıs''ta boşa çıkan, hiçbir netice vermeyen, her toplantıda Kıbrıslı Türklerin bir taviz verdiği anlayıştan vazgeçildiğini ifade eden Tatar, artık egemen eşitliğe dayalı iki devletli bir anlayış için çalışıldığını vurguladı. Tatar Karabağ Zaferi''nin 1. Yılı kutlamalarına katılmak üzere İstanbul''a geldiğini ifade ederek Kıbrıs''tan saygı ve sevgi getirdiklerini, Azerbaycan''ın kutlu davasına Kıbrıs Türk halkının tam desteği olduğunu kaydetti. "Bir millet üç devlete inanıyoruz" diyen Tatar, Türkiye Cumhuriyeti bizim anavatanımızdır. Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan arasındaki güzel ilişkiler ve desteği önemlidir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tatar, İstanbul ziyareti çerçevesinde Karabağ zaferinin birinci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen "Karabağ Azerbaycan''ındır" etkinliğine katıldı ve burada da bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Tatar,Kıbrıs Türk halkının bugün Doğu Akdeniz''de bir Türk devleti olmayı başardığına işaret ederek, "Hep birlikte olmalıyız. Bizim mücadelemiz sizin de mücadeleniz olmalıdır. Büyük Türk dünyasına baktığımızda hepimizin özlemleri, kader birliği vardır, birlikte olmak, güçlü olmak zamanıdır" dedi. "Bir millet, aynı zamanda üç devletiz" diyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan, Türkiye Cumhuriyeti, KKTC ve kardeş devlet Paksitan''la hep birlikte daha güçlü olmak özlemini dile getirdi. "Doğu Akdeniz''de sizlerin onuru, sizlerin de şerefi, haysiyeti olan KKTC''ye sahip çıkılması gerek" diyen Tatar, "Çünkü biz de büyük Türk dünyasının bir parçasıyız. Kıbrıs Türk halkı sizlerin kardeşidir, Kıbrıs Türk halkı mücahit bir halktır. Kıbrıs Türkleri Rum Yunan ikilisine karşı sonuna kadar savaşmış, şehitler vermiş, bedeller ödemiş ama direnmiştir. Bizim bayraklarımız gönderde sallanmaya devam etmiştir" şeklinde konuştu.

Yazarın Diğer Yazıları