Dağda üretiliyor 2 TL'den kapışılıyor. Kanseri durduruyor öksürüğü kesiyor

Dağda üretiliyor 2 TL'den kapışılıyor. Kanseri durduruyor öksürüğü kesiyor
Batman’da 3 bin rakımlı Mereto Dağı'nın eteklerinde üretilen Sason balı 2 bin ile 2 bin 500 TL arasında satılıyor. İçerisinde bazı kanser risklerini azaltacak flavonoidler barındıran bal öksürüğü de kesiyor.

İHA'nın haberine göre, Sason ilçesinde bulunan 3 bin rakımlı Mereto Dağı'nın eteklerinde coğrafi işaret olarak tescillenen Sason balı üretiliyor.

Bahar ayının gelmesiyle beraber kovanların dağın eteklerine çıkarılmasıyla Sason balının üretim süreci başlıyor. Yüksek rakımlarda binlerce çiçekten beslenen arılar, herhangi bir şeker desteği sağlanmadan bal üretiyor.
Tamamen doğal şekilde elde edilen bal, hasat zamanında hem yurt içinden hem de yurt dışından 2 bin lira ile 2 bin 500 lira arasında alıcı buluyor.

"AVRUPA'YA GİDİYOR"

Üretilen balın Avrupa’ya kadar gittiğini belirten bal üreticisi İrfan Malgir, “Burada yıllardır babalarımızdan, dedelerimizden kalma unutulmaya yüz tutmuş kara kovanı canlandırmaya çalışıyoruz. Bu bal, genelde hastalara gitmektedir ve şifa olarak satılmaktadır. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmamaktadır. Bu bal Türkiye’nin birçok iline, hatta Avrupa’ya dahi gittiği oluyor. Aromasıyla, kıvamıyla, rengiyle ve kokusuyla çok kaliteli ve benzeri bulunmaz bir bal” dedi.

“10 TON ÇIKTIĞI DA OLUYOR”

Bu sene mahsulün düşük olduğunu dile getiren Malgir, “Kara kovanların hasadı birkaç güne başlayacak, soğuk havaları bekliyoruz. Kilosu 2 bin ila 2 bin 500 lira arasında satılmaktadır. Mevsim şartlarına bağlı olarak kimi dönemlerde 10 bin ton da çıkarılır, kimi dönemlerde de bin tonu da bulabilir. Bu seneki mahsulümüz hava şartlarından dolayı çok düşük. Arıları kurtarmaya çalışacağız. Birkaç güne balları alacağız ve göndereceğiz. Ondan sonra arı bakımına geçeceğiz ve seneye tekrar bal üreteceğiz. Bu şekilde devam edeceğiz” diye konuştu.

Arıların bal üretimi için çok fazla bitki türünün olduğunu belirten Malgir, “Burada polen olarak çeşit çok. Bal nektarı olarak da kekik, geven, sütleğen, topuz dikeni, deve dikeni ve ballı baba gibi, kara çalı dediğimiz kara diken gibi birçok endemik bitki türüyle beslenir. Bin bir çiçekle besleniyor. Polenle beraber beslenince hem aroması hem de kalitesi çok artıyor. 5 kilometrelik bir alanı tarayıp içinde beslenme yapabiliyor. Arılar zorlanırsa bu sayı 7 kilometreyi de bulabiliyor. 7 kilometreye kadar uçuş menzili var” diye konuştu.

BALIN FAYDALARI

Kahvaltıların en sevileni, binlerce yıldır tatlandırıcı olarak kullanılan şifa deposu balın faydaları saymakla bitmiyor. B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.

Uykusuzluğa, astım ve bronşit hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Bal mineral, vitamin ve amino asitler içerdiği için kilonuzu korumanıza yardımcı olur ve obezite riskini azaltır.

Bal, prebiyotiktir. Vücuttaki yararlı hücreleri arttırır.

Cildi iyileştirir, kepeğe ve kaşınmaya iyi gelir.

Alerjik semptomları azaltır.

İçerisinde bazı kanser risklerini azaltacak flavonoidler barındırır.

Boğazı yumuşatır, öksürüğe iyi gelir.

Antibakteriyeldir.

Enerji verir.

aw049411-05.jpg

aw049411-01.jpg

aw049411-02.jpg

aw049411-03.jpg

aw049411-04.jpg

aw049411-06.jpg

aw049411-07.jpg

İlgili Haberler