Danıştay’dan dikkat çeken ÇED raporu kararı

Danıştay’dan dikkat çeken ÇED raporu kararı
Danıştay’dan maden firmalarının alması gerek ÇED raporu için dikkat çeken bir karar çıktı. Karar ile 25 hektardan büyük alanlar için birden fazla küçük alan üzerinden başvuru yaparak ‘ÇED gerekli değildir’ kararı almasının önü kesildi.

Danıştay, maden firmalarının 25 hektardan büyük alanlar için birden fazla küçük alan üzerinden başvuru yaparak ‘Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı almasının önünü kesti.

ÇED Yönetmeliği’ne göre maden firmaları 25 hektardan küçük alanlar için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alabiliyor ve böylece faaliyetlerine çevreye etkisi değerlendirilmeden başlayabiliyor.

Danıştay’ın Ekoloji Kolektifi’nin açtığı dava sonucunda aldığı karar, maden şirketlerinin 25 hektardan büyük alanlarını parça parça başvurular yapıp bağımsız alanlarmış gibi göstererek ÇED denetiminden kaçmasını önleyici nitelikte.

Karar, ÇED Yönetmeliği’ndeki söz konusu maddedin yürütülmesinin durdurulmasını öngörüyor.

Karar metninde şu ifadeler yer verildi: “…konusu düzenlemenin yapıldığı belirtilmiş ise de; bu düzenleme ile Dairemizin anılan kararlarındaki gerekçelere aykırı olarak ruhsat alanı büyüklüğüne bakılmaksızın, bu defa da çalışma alanı büyüklüğüne göre maden çıkarılmasına ilişkin projenin ÇED’e tabi olup olmadığının belirleneceği açıktır. Bu durumda; dava konusu düzenlemenin, maden ocağı çalışma alanına göre yapılan başvurulara da ÇED Gerekli Değildir kararları verilerek toplamda 25 hektarın üzerindeki çalışma alanlarına kısım kısım verilen ÇED Gerekli Değildir kararları verilmesine olanak sağlandığı, dolayısıyla yukarıda gerekçelerine yer verilen Dairemizin anılan kararlarındaki hukuka aykırılıklarının devam ettiğinin açık olduğu anlaşıldığından, dava konusu düzenlemede hukuka uygunluk görülmemiştir.”