Davutoğlu’nun IŞİD ve PYD açıklamaları yeniden gündemde!

Davutoğlu’nun IŞİD ve PYD açıklamaları yeniden gündemde!
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun terörle mücadele açıklamasının ardından terör örgütleri IŞİD ve PYD ile ilgili tepki çeken açıklamaları yeniden gündeme geldi. Davutoğlu, IŞİD’i ‘öfkeli gençler’ olarak tanımlarken, PYD’yi ise ‘Meşru’ olarak görmüştü.

Serkan TALAN / YENİÇAĞ

Yeni parti iddialarıyla gündemde olan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçtiğimiz günlerde terörle mücadele ile ilgili açıklamaları gündem olmuştu. 7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasındaki dönemi hatırlatan Davutoğlu, “Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz. İleride bir gün Türkiye Cumhuriyeti tarihi yazıldığı zaman en kritik dönemlerden, aylardan biri 7 Haziran- 1 Kasım 2015 arasındaki dönem olarak yazılacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

Davutoğlu’nun bu açıklamasının ardından geçmiş dönemde terör örgütleri IŞİD ve PYD hakkındaki sözleri yeniden gündeme geldi. Davutoğlu, IŞİD’i, Irak ve Suriye’de yüzlerce insanı öldürdüğü dönemde ‘Öfkeli gençler’ olarak nitelemişti.

Ahmet Davutoğlu, 2014 yılının Ağustos ayında Dışişleri Bakanı olduğu dönemde terör örgütü IŞİD ile ilgili  "IŞİD radikal, terörize gibi bir yapı olarak görülebilir ama katılanlar arasında Türkler, Araplar, Kürtler vardır. Oradaki yapı, daha önceki hoşnutsuzluklar, öfkeler büyük bir cephede geniş bir reaksiyon doğurdu" demişti.

PYD’Yİ ‘MEŞRU’ GÖRMÜŞTÜ

Davutoğlu’nun terörle mücadele karnesinde PKK’nın Suriye kolu olan PYD konusunda da dikkat çeken ifadeler yer alıyor. Davutoğlu, Başbakan olduğu dönemde PYD’yi ‘meşru’ bir yapı olarak görmüştü. Davutoğlu, Başbakanlık yaptığı dönemde PYD ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

“Biz satranç oynamayı bilen insanlarız. Selahattin Demirtaş’a ‘bak’ dedim ‘Yarın bizden Kobani’ye yardım isteyemezsiniz, eğer tezkereye hayır derseniz. Aynı gün Salih Müslim’i Türkiye’ye getiriyoruz. Bakın kaç jest arka arkaya. Bir anlamda ‘meşru görüyorum seni’ diyoruz.”

PEŞMERGELERİN TÜRKİYE’DEN GEÇMESİNE İZİN VERMİŞTİ

Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığı döneminde gerçekleşen başka bir olay ise Irak’ın kuzeyinde bulunan Mesut Barzani’ye bağlı peşmergelerin Türkiye’den üzerinden Kobani’ye geçmesi olmuştu. 2014 yılının Ekim ayında peşmergeler, terör örgütü IŞİD’e karşı savaşmak için Kobani’ye Türkiye üzerinden geçmişti. Mesut Barzani ise yaptığı açıklamada Türkiye’ye teşekkür etmişti.

İlgili Haberler