Demirtaş, halkı yine 'kalkışmaya' çağırdı

Demirtaş, halkı yine 'kalkışmaya' çağırdı
Bir gazeteye yaptığı çağrı ile halkı kanlı 6-7 Ekim benzeri sokak olaylarına çağıran HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a büyük tepki yağdı.

HDP'li milletvekillerinin ifadeye çağrılması ve olası tutuklanmalarına ilişkin soruları yanıtlayan Demirtaş, şöyle demişti. "Milletvekillerimize dönük tutuklama niyetleri var. Gözlerinin kestiği ilk anda bunu da hayata geçirecekler. Yani uzun süredir bunun ertlenmesinin nedeni halkın örgütlü bir tepki göstereceğini bilmeleridir. Halkımız bu konuda duyarlılığın sürdürürse tutuklamaya cesaret etmeyebilirler. Ama yine de bunu yaparlarsa talimat/çağrı beklemeden herkes bulunduğu yerde sokağa çıkmalı, geri adım atmadan sonuna kadar direnmelidir. 15 Temmuz gecesi tankın topun karşısına çıkmak ne kadar meşruysa bizim seçmenimizin de aynı kararlılıkla sokakta olması o derece meşrudur." Demirtaş, meslekten ihraç edilen, açığa alınan öğretmenlerle ilgili soruya verdiği cevapta da ayrıştırıcı dil kullanmıştı. Demirtaş, "Bunun çok uzun süre kalıcı olabileceğini düşünmüyorum. Erdoğan ve AKP, ağır siyasi fatura olarak ödeyecektir. Yeter ki bu tür baskılara karşı hiç kimse boyun eğmesin, bulunduğu her yerde bedeli ne olursa olsun direnmeye devam etsin" demişti.

Milleti kırdırmak istedi

AKP Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz,  Demirtaş'ın, 2014 yılının ekim ayındaki çağrıyı, tamamen milleti birbirine kırdırmak için yaptığını ve o olaylarda 50'den fazla vatandaşın vefat ettiğini anımsatarak şunları söyledi: "Yasin Börü'leri hepimiz hatırlıyoruz. Bu çağrısı da ona benzer bir çağrı. Haince emeller için gidip terör örgütü PKK'ya adam devşirenler, onlara silah taşıyanlar, milletin bütünlüğüne ve canına kastedenler. Yaptığı yardımlardan dolayı tutuklanan milletvekili olursa -ki daha yargı devam ediyor. Yargılanma süreci olacak. Onun aşamaları var. Yargıtay ve temyiz aşaması var. Ulusal hukuka göre hakları var- daha bir şey yokken insanları sokağa çağırmak, terörizmi şehre indirmek demektir. Bu büyük bir suçtur, ihanettir. Bunu söyleyeni en başta tutuklamak lazım. İnşallah ülkemiz ve 15 Temmuz kahramanı olan milletimiz buna fırsat vermez. Kalkıştıklarında ne olacağını görecekler."

Kışkırtıcı söylemler

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır da Demirtaş'ın "Sokağa çıkın" çağrısına ilişkin şöyle dedi: "Yargı süreci devam ederken, bu tür halkı tahrik edici ve kışkırtıcı söylemler kullanmak doğru değil. Ülkemizin geçtiği bu süreçte, sorumlu siyasetçiler olarak, ağzımızdan çıkan her kelimenin anlamına ve nereye varacağına dikkat etmemiz gerekir. Demirtaş'ın bu hassasiyeti göstermesini ve bu söylemini yeniden değerlendirmesini dilerim. Böyle bir dönemde sanki bir direnme hakkı kullanılıyormuş gibi bir anlayış ortaya koymak gerçekçi ve doğru olmaz. Bu söylemlerden sakınmak gerekir."